- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нуланд: Сутра нови пакет санкција против Русије; Наставићемо да разматрамо слање ловаца Кијеву

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMЗграда америчког Стејт департмента у Вашингтону
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Пратите нас
Заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд изјавила је да ће Америка представити нови пакет санкција против Русије у петак.
Према њеним речима, новим санкцијама ће бити погођене руске банке, а биће обухваћене и кинеске компаније.
„Појачаћемо притисак на компаније базиране у Кини или кинеске фирме у Европи које, према нашој оцени, спроводе активности којима заобилазе санкције“, рекла је она и додала да ће додатни пакет санкција представити не само САД него читава група Г7.
Нуланд је, на питање о могућим испорукама Кијеву авиона Ф-16, рекла да ће САД наставити да разматрају потенцијалну испоруку ловаца нове генерације Украјини.
Подсетимо, амерички председник Џозеф Бајден одрично је одговорио на директно питање новинара да ли ће Вашингтон испоручивати Украјини те летелице.

О Споразуму СТАРТ 3

Сједињене Државе би желеле да се обнове инспекције на билатералном нивоу у оквиру Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) и да са Русијом размотре параметре за његову реализацију, рекла је заменица америчког државног секретара.

„Желели бисмо да се вратимо на обнављање узајамних инспекција, као и томе када можемо поново да размотримо реализацију Споразума“, навела је она током дискусије у организацији „Вашингтон поста“.

Према њеном мишљењу, одлука руског председника Владимира Путина да обустави учешће у СТАРТ 3 била је намењена аудиторијуму у Русији.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је данас током обраћања Федералној скупштини рекао да Русија обуставља учешће у Споразуму о офанзивном наоружању (СТАРТ 3), констатујући при томе да нуклеарне арсенале имају поред САД са којима је Споразум потписан, и друге земље НАТО, као што су Француска и Велика Британија.

Нећемо повећавати свој нуклеарни арсенал

Она је додала да САД не желе да повећавају свој нуклеарни арсенал и да не виде да Русија има такве капацитете.
„Русија сада није у стању да може да модификује своје нуклеарно оружје, а ми, искрено говорећи, нисмо за то заинтересовани и не планирамо то.“
Упитана да ли ће одлука Русије о СТАРТ 3 утицати на то да Америка промени понашање Нуланд је рекла да неће и да је то јасно стављено Русији до знања.

О кинеском плану

Такође је рекла да Вашингтон очекује да Кина у петак представи детаље свог мировног плана за решавање украјинске кризе.
"Што се тиче плана, очекујемо да чујемо шта је Кина спремна да предложи. Очекује се да то буде сутра", рекла је она, додајући да је за Америку најважније да будући мировни споразум буде "праведан и дугорочан". То, како је рекла, не може да буде пуки цинични прекид ватре.
О одлуци Русије у вези са Споразумом СТАРТ 3 у својој ауторској емисији "Мој поглед на Русију" говорила је главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала