Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Архитектура није јача страна Аљбина Куртија: Прво ЗСО па онда можемо да разговарамо даље

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБарикаде, Косово и Метохија
Барикаде, Косово и Метохија - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Курти мора да научи да се кућа зида од темеља а не до крова, према томе боље да се спреми за формирање ЗСО и поштовање Бриселског споразума него што за своје унутрашње потребе тумачи епилог европског предлога за Косово и Метохију, каже Зоран Анђелковић.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да су савезници направили европски предлог за КиМ као пакет који ће унапредити чланство Приштине у међународном систему, а који, како тврди, садржи де факто признање и то на основу Повеље Уједињених нација, као и да споразум садржи међусобно де факто признање.

Боље да се спрема за ЗСО

Зоран Анђелковић, бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, каже да када бисмо слушали све шта Курти прича јавности не бисмо се ни бавили политиком.
„Његово је да заварава своју јавност, причама шта може а шта не може, али ипак мислим да му је боље да се припреми за понедељак за састанак са Александром Вучићем у Бриселу и за разговор о томе како ће и када да почне и да формира Заједницу српских општина пошто је Приштина ту обавезу преузела још 2013. године потписом Бриселског споразума. Формирање ЗСО, подсећам, предуслов је за даље разговоре,“ истиче Анђелковић.
Коментаришући даље његове наводе Анђелковић објашњава да Курти покушава да зида кућу од крова, а не од темеља.
Споменик Скендербегу у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
СРБИЈА
Пршти у Приштини: Шта ће то Курти да потпише у Бриселу
„То је као кад неко хоће да се бави уређењем десетог спрата на згради, а градња стигла тек до приземља. Дакле, ми смо још на теми решавања питања око споразума за ЗСО из 2013/15. године и све оно што произилази из њеног формирања,“ каже саговорник Спутњика.

Нема даље ако не буде ЗСО

С обзиром да Курти тврди да је овај део споразума настао још прошле године али не као предмет преговора Анђелковић каже следеће:
„Они (Приштина) су научили у претходних 20 година, а нарочито после НАТО бомбардовања СРЈ, да стално занемарују претходне договоре и споразуме и да се баве неким новим којим би решавали свој статус, односно, покушајима да отму део територије Србије. Али мислим да је то време прошло, јер је свима јасно да ми нећемо прећи преко неиспуњених споразума Приштине,“ уверен је Анђелковић.
Курти је иначе рекао и да је у оквиру овог предлога споразума статус Српске православне цркве замишљен као „посебна верска заједница у законодавству Републике Косово“, те да због поверљивости није донео овај нацрт споразума у скупштину тзв. Косова, али да су га лидери опозиционих странака прихватили.
Према његовим речима, предлог представља добру основу за даље расправе које почињу следећи месец.
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
СРБИЈА
Видећемо у Бриселу ко је моћнији - Америка или Курти
Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
СРБИЈА
Лајчак очекује прихватање ЕУ плана за КиМ: Открио кад ће бити објављен и шта следи ако неко одбије
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
СРБИЈА
Курти: Савезници направили план као пакет који садржи де факто признање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала