- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Северна Кореја упозорава Америку: Додатне провокације могу се сматрати објавом рата

© AP Photo / Ng Han GuanЗаставе Северне Кореје и Кине
Заставе Северне Кореје и Кине - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Додатне провокације САД против Северне Кореје могу се сматрати објавом рата, изјавио је високи севернокорејски званичник Квон Џонг Гун.
Како је рекао, једини начин да се прекине зачарани круг ескалације војних тензија у подручју Корејског полуострва је да се предузму јасне и ефикасне мере, те да Вашингтон одустане од обећања да ће распоредити стратешко наоружање у Јужној Кореји и оконча све заједничке војне вежбе против Северне Кореје.

„Било какав наставак непријатељских и провокативних потеза против Пјонгјанга може сматрати објавом рата против Северне Кореје“, истакао је севернокорејски политичар.

Квон је такође запретио и контрамерама против Савета безбедности Уједињених нација уколико то међународно тело настави да примењује инструменте притиска и, уместо да осуди Америку, настави да осуђује право Северне Кореје на самоодбрану.
Подсетимо, крајем јануара, Јужна Кореја и САД договориле су се да даље прошире и појачају ниво и обим својих заједничких вежби ове године. Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да Вашингтон чврсто стоји у својој продуженој посвећености одвраћању, додајући да је Пјонгјанг извео невиђени број „провокативних акција“ 2022. године.
Сверна кореја испалила ракету - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СВЕТ
Северна Кореја испалила две балистичке ракете, Јапан и Америка продужили вежбе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала