- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лондон проширио антируске санкције: На „црној листи“ лица повезана са „Росатомом“ и „Гаспромом“

© AP Photo / Alberto PezzaliВикторијина кула у Вестминстеру у Лондону
Викторијина кула у Вестминстеру у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Велика Британија је проширила санкције против Русије – на „црну листу“ су доспела још 92 физичка и правна лица из Русије, укључујући и особе повезане са руском државном корпорацијом „Росатом“, саопштила је британска Влада.

„Санкције су уведене против високих руководилаца руске државне атомске енергетске компаније 'Росатом' као и против руководилаца две највеће руске одбрамбене компаније, четири банке и других представника руске елите. 'Росатом' има дубоке везе са руским војно-индустријским комплексом, између осталог и преко Александра Новака који је истовремено члан надзорног савета и вицепремијер у администрацији руског председника Владимира Путина“, наводи се у саопштењу британске Владе.

Поред тога, Велика Британија је увела санкције против четири руске финансијске институције, укључујући МТС банку.
„У оквиру данашњег пакета уведене су санкције и против четири банке, укључујући МТС банку. То ће више изоловати Русију од међународног финансијског система и помоћи ће Великој Британији и партнерима да спрече заобилажење санкција“, прецизирано је у саопштењу.
Поред тога, Велика Британија је увела санкције против потпредседника руске Владе Александра Новака, министра дигиталног развоја, комуникација и масовних медија Максута Шадајева, као и високих службеника „Гаспрома“, „Аерофлота“ и бившег премијера Виктора Зубкова.
На санкционој листи су и губернатор Тулске области Алексеј Дјумин, генерални директор компаније „Норд стрим АГ“ Матијас Варнинг, син заменика шефа администрације председника Алексеј Козак.

Санкције против руских предузећа

Лондон је увео санкције и против шест руских предузећа која производе и ремонтују технику и опрему за Оружане снаге Русије. На листи су два нуклеарна центра у Сарову и Снежинску.
На „црној листи“ Лондона су и фабрике „Сокол“ и „Електрон“, предузећа „Звезда“, „Изумруд“, „Ломо“ и Ремонтна база за ремонт авијационе опреме и технике.
Санкције су уведене и против Истраживачког института за експерименталну физику у Сарову који развија и производи нуклеарну муницију и против Истраживачког института за техничку физику „Забабахин“ у Снежинску. Оба истраживачка института су део државне корпорације „Росатом“.
Свим поменутим лицима забрањује се улазак на територију Велике Британије, њихови рачуни и имовина на територији земље, уколико има таквих, биће замрзнути.
На „црној листи“ Велике Британије тренутно се налази преко 1.500 лица.
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
СВЕТ
Нуланд: Сутра нови пакет санкција против Русије; Наставићемо да разматрамо слање ловаца Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала