- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбан: Шведска и Финска траже да подржимо улазак у НАТО, а шире о нама лажи – тако неће ићи

© AP Photo / Denes ErdosМађарски премијер Виктор Орбан
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Мађарски парламентарци не изгарају од жеље да ратификују улазак Финске и Шведске у НАТО, пошто власти тих земаља шире „бесрамне лажи“ о Мађарској, изјавио је премијер те земље Виктор Орбан за радио „Кошут“.
Орбан је саопштио да је затражио од фракције „Фидес – Хришћанско-демократска народна странка“ да подржи улазак Шведске и Финске у НАТО, те да је Влада унела у парламент одговарајући предлог.

„Међутим, посланици нису баш ентузијастични, искрено речено. Део њих говори да уколико Финска ипак постане чланица НАТО-а, Финска и Русија ће бити у директном контакту у дужини од преко хиљаду километара. Гледајући на украјинску ситуацију, војни потенцијал је висок и онда свакако треба размислити да ли је то добро“, рекао је Орбан.

Међутим, поред геополитичких, посланици имају и друге примедбе.

„Други део сматра да морамо да разменимо пар речи са Финцима и Швеђанима јер овако неће ићи: траже да их подржимо, а шире отворене лажи о Мађарској, правима, демократији, животу овде. Како неко жели да постане наш савезник у војној организацији, али истовремено бесрамно шири лажи о Мађарској? Зато хајде да их позовемо на пријатељски разговор и упитамо: како тако? Видим да парламент иде у том правцу“, рекао је Орбан.

По његовим речима, Будимпешта у принципу подржава чланство Шведске и Финске у НАТО-у, али је пре тога потребан озбиљан дијалог пошто Мађарска има право да захтева исто поштовање какво исказује према другима.
Гласање о ратификовању захтева Шведске и Финске за улазак у НАТО у парламенту Мађарске планирано је од 6. до 9. марта. Мађарска и Турска остају једине земље које нису одобриле улазак тих земаља у НАТО.
Шведска Финска НАТО застава - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СВЕТ
Финска би могла да уђе у НАТО без чекања Шведске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала