- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почео ФЕСТ: Лордану Зафрановићу и Ден Тани уручен „Београдски победник“

© Tanjug / Владимир ШпорчићПочео 51. ФЕСТ: Лордану Зафрановићу и Ден Тани награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности
Почео 51. ФЕСТ: Лордану Зафрановићу и Ден Тани награда Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Светском премијером филма „Злочин је мој“ француског аутора Франсоа Озона и уручењем награде „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности редитељу Лордану Зафрановићу и продуценту Добривоју Танасијевићу - Ден Тани, у МТС Дворани почео је 51. Међународни филмски фестивал - ФЕСТ.

ФЕСТ је попут Андрићевог моста

Уметнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић је фестивал упоредио са Андрићевим мостом, истакавши да је ФЕСТ током свог трајања делио све добро и лоше што је наше друштво преживљавало и упркос свему опстао:
„ФЕСТ ме подсећа на чувени Андрићев мост зато што се на њега рефлектују друштвене и историјске промене, али ипак успева да их над‌живи и остане веран себи. Зато нас, као и мост, спаја. Он је место сусрета, ту се срећемо са људима и филмовима“.

Београдски победник публици

Признати редитељ Лордан Зафрановић је награду „Београдски победник“ посветио публици ФЕСТ-а:
„Ви сте моја публика и никад то нисте престали да будете. Због вас правимо филмове. Имао сам срећу да у Београду 1971. уђем у клуб књижевника Киша, Филипа Давида, Пекића, Булатовића… који су на мене извршили огроман утицај. Мислим да су ти писци заслужни за ово што радимо. Филм је уметност која обједињује све што је битно друштву. Без богате земље, са богатом културом врло се тешко може направити филм“.
© Tanjug / Владимир ШпорчићЛордану Зафрановићу уручена награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности, на отварању 51. ФЕСТ-а
Лордану Зафрановићу уручена награда Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности, на отварању 51. ФЕСТ-а - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Лордану Зафрановићу уручена награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности, на отварању 51. ФЕСТ-а

Хвала Србији

Продуцент Ден Тана је констатовао да без публике не би постојали ни спорт ни култура и додао да не би успео ни у филмској уметности, ни у спорту ни у угоститељству да није волео себе:
„Без љубави нема среће и смета ми када читам у Београду да неко мрзи Србе. Верујте, пропутовао сам цео свет и никада нисам чуо да неко мрзи Србина, а овде сви причају да нас мрзе. Имам пријатеље у свакој религији, нацији, свуда у свету и надам се када одем на други свет да ће ми дати и рај и пакао. Пошто имам пријатеље и у рају и у паклу. Дружио сам се и са лоповима, гангстерима, политичарима, али нисам постао то. Хвала вам на свему, хвала Србији што је свету дала Николу Теслу, Пупина, Мештровића“.
© Tanjug / Владимир ШпорчићДен Тани уручена награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности
Ден Тани уручена награда Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Ден Тани уручена награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности

Фелинију у част

ФЕСТ је ове године у знаку Федерика Фелинија, који је једном изјавио да нема почетка, нема краја, постоји само страст живота те је и слоган фестивала „Страст живота“.
Уметнички ансамбл „Станислав Бинички” је нумерама из филмова „Пад Италије”, „Посебан третман” и „Амаркорд”одао почаст лауреатима Београдског победника" и Федерику Фелинију, чија се два јубилеја огледају и у визуелном идентитету 51. ФЕСТ-а: 30 година од смрти и 50 година од светске премијере „Амаркорда”.
На великом платну су приказане фотографије свих оних који су нас напустили у претходних годину дана, а који су оставили значајан траг у кинематографији.
Приказан је и кратки филм „Бакшиш“ Катерине Тане, који је снимила инспирисана животом свог оца Ден Тане из времена када је стигао у Холивуд.
© Tanjug / Владимир ШпорчићПатријарх Порфирије и редитељ Лордан Зафрановић на отварању 51. ФЕСТ-а у МТС Дворани
Патријарх Порфирије и редитељ Лордан Зафрановић на отварању 51. ФЕСТ-а у МТС Дворани - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Патријарх Порфирије и редитељ Лордан Зафрановић на отварању 51. ФЕСТ-а у МТС Дворани

Од Озона до Пурише - 113 филмова из 39 земаља

До 5. марта, под слоганом „Страст живота“, на ФЕСТ-у ће бити приказано 113 филмова из 39 земаља.
У конкуренцији за награде главног такмичарског програма 51. ФЕСТ-а је 17 остварења из 15 земаља, а најбоље ће изабрати жири у саставу Јелена Митровић, Јована Стојиљковић, Петар Бенчина, Винко Брешан и Лаза Разанајатово.
„Београдски победник“ биће уручен и Барбари Суковој, једној од најуспешнијих европских глумица, музи славног Рајнера Вернера Фасбиндера, као и Уду Киру, још једном великану немачког глумишта, који је остварио запажену европску и холивудску каријеру.
ФЕСТ ће затворити премијера последњег филма Пурише Ђорђевића (1924-2022) - „Уста пуна земље“.
Југослав Пантелић - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
КУЛТУРА
Југослав Пантелић о филмовима на ФЕСТ-у, Пуриши и Озону: Храброст је да се буде искрен и другачији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала