- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

На црту Маску: Кина планира лансирање хиљаде сателита у орбиту

© AP Photo / Cai YangЛансирање кинеског свемирског брода
Лансирање кинеског свемирског брода - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Пекинг планира да изгради огромну мрежу сателита у Земљиној орбити који би пружао интернет услуге корисницима широм света, а уједно потиснуо Старлинк Илона Маска.
Пројекат под називом „ГВ“, пружао би интернет услуге и могао би се користити за шпијунирање ривалских мрежа и извођење тзв. анти-Старлинк мисије, наводе кинески медији. План је, кажу научници који су радили на програму, „да се угуши компанија Старлинк у власништву милијардера Илона Маска".
„ГВ“ констелација ће укључивати 12.992 сателита у власништву новоосноване „Чајна сателајт нетворк групе“. Пројекат води професор Сjу Цан са Универзитета за свемирско инжењерство Кинеске народноослободилачке војске. Сjуов тим је навео да би кинеска влада такође могла да сарађује са другим владама на формирању анти-Старлинк савеза и „захтева од ‘Спејс-Икса‘ да објави тачне орбиталне податке својих сателита“.
Они истичу да ће „ГВ“ сателитска мрежа вероватно бити распоређена врло брзо, „пре завршетка Старлинкове“ која је планирана за 2027.

„Ово би осигурало да наша држава има место у ниској орбити и спречило ‘Старлинк‘ да превише заузме ресурсе ниске орбите“, рекли су научници.

Сју Цан је такође објаснио да кинески сателити треба да буду опремљени „за обављање различитих мисија, као што је надзор сателита Старлинк“.
Недавна студија Кинеске националне свемирске администрације позвала је на сарадњу и навела да би конкурентске комуникационе сателитске мреже могле да нашкоде једна другој.
Сателити Старлинк могу да примају податке од америчког Министарства одбране како би планирали или координисали своје позиције, а опремљени су сензорима за надзор за праћење свемирског окружења.
„Сателити Старлинк могу користити своју орбиталну маневарску способност да активно погађају и уништавају оближње мете у свемиру“, рекли су истраживачи.
Кина планира да изгради моћније радарске системе покретане новом технологијом за идентификацију и праћење „Старлинк“ сателита, нагласили су они.
Према истраживачима, радар и друге мере детекције би се користиле за ажурирање „Старлинк каталога“ који би на крају садржао детаљне податке о сваком сателиту.
Очекује се да ће „Старлинк“ мрежа, која тренутно има више од 3.000 сателита у орбити, порасти на више од 40.000 сателита, према најавама Спејс Икса.
Америчка и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
СВЕТ
Велика заблуда Америке: Поход на Исток могао би жестоко да их изненади – Кина више није она из 1999.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала