- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Индија: У Г20 постоје различити погледи на руску операцију у Украјини

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаЗастава Русије и Индије
Застава Русије и Индије - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Међу чланицама Г20 не постоји јединствен став о сукобу у Украјини, наводи се у документу објављеном након састанка министара финансија Г20 и гувернера централних банака, објављеном на сајту Министарства финансија Индије.

„Од фебруара 2022. године били смо сведоци тога како је рат у Украјини додатно негативно утицао на светску економију. Већина чланица је одлучно осудила рат и истакла да он изазива велику људску патњу и да погоршава постојећа слаба места у светској економији. Било је и другачијих погледа и различитих оцена ситуације и санкција. Признајући да Г20 није форум за решавање безбедносних питања, ми сматрамо да безбедносна питања могу имати значајне последице по светску економију“, наводи се у саопштењу.

Такође се истиче да је „недопустива употреба или претња употребом нуклеарног оружја“.
„Мирно решавање сукоба, допринос превазилажењу криза, као и дипломатија и дијалог имају кључни значај. Данашња ера не би требало да буде ера рата“, прецизирано је у документу.
Министарство финансија Индије истиче да су се сви министри финансија Г20 и гувернери централних банака сложили са тачкама документа 1, 2 и тачкама од 5 до 17 заједно са допунама 1 и 2. Притом, изјаве о ситуацији у Украјини укључене су у документ под тачкама 3 и 4.
Састанак министара финансија Г20 и гувернера централних банака одржан је 24. и 25. фебруара у Бангалору на југу Индије. Састанком су председавали индијска министарка финансија Нирмала Ситараман и гувернер Резервне банке Индије Шактиканта Дас. Свеукупно, догађају су присуствовале 72 делегације из различитих земаља, финансијских институција и банака. Русија је била представљена на експертском нивоу.
Самит Г20 на Балију - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
СВЕТ
Завршно саопштење Г20: Нема заједничког става о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала