- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

ИНФОГРАФИКА Поређење нуклеарних потенцијала НАТО-а и Русије

Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин је у уторак у обраћању Савезној скупштини изјавио да Русија обуставља учешће у руско-америчком споразуму о смањењу стратешког наоружања, истичући да се земља не повлачи из тог споразума.
Русија је једна од водећих нуклеарних сила у свету. Према „Основама државне политике Руске Федерације у области нуклеарног обуздавања“ (2020), Русија сматра нуклеарно оружје искључиво као средство обуздавања, чија је употреба крајња и неопходна мера и предузима све неопходне напоре за смањење нуклеарне претње и спречавање заоштравања међудржавних односа које би могло да изазове војне сукобе, укључујући и нуклеарне.
Руске стратешке нуклеарне снаге су основна компонента нуклеарних снага Русије, у које спадају Ракетне снаге стратешке намене, део снага Ратне морнарице – поморске стратешке нуклеарне снаге и део Војно-космичких снага – ваздухопловне стратешке нуклеарне снаге.
Што се тиче чланица НАТО-а, у њихов „нуклеарни клуб“ улазе три земље: Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска.
У Стратешком концепту НАТО-а, који су лидери земаља Алијансе усвојили на Самиту у Мадриду у јуну 2022. године, наводи се да је „главни циљ нуклеарног потенцијала НАТО-а очување мира, спречавање принуде и обуздавање агресије“. У њој се наглашава да „све док постоји нуклеарно оружје, НАТО ће остати нуклеарни савез. Циљ НАТО-а је безбеднији свет за све; ми настојимо да створимо безбедносне услове за свет без нуклеарног оружја“.
Погледајте у инфографици Спутњика поређење нуклеарних потенцијала НАТО-а и Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала