Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Отворена претња из Брисела: Шта ће бити ако Србија у понедељак каже – „Не“!

CC0 / / Пенкало и празан папир
Пенкало и празан папир - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Само неколико дана пре сусрета председника Србије Александра Вучића и Аљбина Куртија у понедељак у Бриселу, посредник у преговорима Мирослав Лајчак показао је невиђен немир, нервозу али и немоћ.
Званичник ЕУ је изразио очекивање да ће Београд и Приштина прихватити европски план за решавање косовског питања, али му је у интервјуу којим је најавио разговоре промакла једна готово застрашујућа полуреченица.
У објашњавању последица шта ће бити ако предлог (који још нико у јавности није видео) буде одбијен, нестрпљиви Лајчак је готово панично изговорио:
„Мислим да је свима јасно да се не говори ‘не Европској унији и Америци...“
Могуће несвесно, осведочени специјалац за решавање свих балканских питања открио је суштинску филозофију Западне спољне политике у последњих неколико деценија.
У најкраћем, она се управо може објаснити његовом поруком која у преводу гласи:
Шта год да вам понуде Сједињене Америчке Државе и њихови европски вазали, то једноставно морате да прихватите.
Шта год да вам ставе на сто Вашингтон и Брисел то не смете да одбијете без обзира колико је то у супротности са вашим државним и националним интересима и оним што очекује ваш народ.
Ако Бајден, Шолц и Макрон кажу да је нешто решење, а Мирослав Лајчак вам то као послушан курир стави на астал, нема шта ту више да разматрате нити да се питате да ли вам је корисно и ли не.
Ваше је само да кажете – „да”!
Чини се да нико боље од овог бриселског дипломате-бирократе није сублимирао срж Западног погледа на свет који се испољио на многим светским меридијанима и који су неуспешно покушали да примене и према Русији.
Вратимо се на Косово и на план који ће у понедељак Мирослав Лајчак да тресне испред Вучића и Куртија уз поруку да не сме да се каже – не.
Све што знамо о том немачко-француском папиру за који нам сад бриселски посредник каже да је у ствари амерички, јесте да је у његовој суштини – међусобно признање Србије и лажног Косова. Де факто или де јуре – потпуно је свеједно.
Дакле, да се у дипломатским формулацијама крије потпуни одустанак Србије од своје јужне покрајине, отварање врата међународних организација (па и УН) за улазак непризнате државе и потпуно гажење државног Устава, српског народа на КиМ, националног достојанства, духовне колевке, заветног постојања и митолошког темеља на коме почива српска држава.
Значи, Лајчак нам поручује да грандиозни историјски спор, вишевековни међунационални чвор, главно национално питање Србија мора да реши како то кажу Вашингтон и ЕУ и то до – понедељка.
И поручује нам да не помишљамо да кажемо не Америци и ЕУ, само наговештавајући евентуалне последице уколико се не одрекнемо сопствене државе.
Замислите само да неко од званичника Руске Федерације саопшти данас Београду да Србија, по било ком, и најбенигнијем питању, не сме Москви да каже – не!
Замислите да вам дође локални силеџија и да тражи пола куће уз поруку да на то добровољно морате да пристанете и да не смете да кажете – не!
Замислите да у било којим преговорима у животу добијете папир са пригодним упутством да не смете да кажете - не!
О чему се овде ради?
Да ли је Лајчак управо Београду репетирао пиштољ уз нашу слепоочницу?
Да ли нам је поручио да ће Запад да нас уништи ако се не одрекнемо Косова и Метохије и ако ритуалнно не спалимо Мирослављево јеванђеље на коме је председник Србије положио заклетву?
Да ли Лајчак зна да се обраћа народу који је рекао не и Мурату и Фердинанду и Хитлеру и Стаљину и Клинтону?
Зна ли Лајчак ком народу се обраћа?
Изгледа да – Не!
Скуп у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
СРБИЈА
Приштина и Запад не испуњавају ништа – шта онда може да се очекује од сусрета у Бриселу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала