- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Раскринкавамо највеће лажи западне пропаганде у Украјини /видео/

© Fotolia / FreshideaЛажне вести
Лажне вести - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Фабриковање лажних вести и оптужбе да Русија чини наводни геноцид и злочине у Украјини су већ виђене методе које је Запад уигравао на Балкану, Сирији, Либији, Ираку.
Ради се о примени стратегије лажне заставе која се састоји у томе да одабереш најповољнији тренутак за себе, а најнеповољнији за противника, убијеш свога и покажеш на непријатељску заставу, у овом случају на руску, а код нас је то било на српску.
Главни кувари тог прљавог пропагандног рата су Лондон и Вашингтон, истичу у разговору за Спутњик адвокат Горан Петронијевић и дописник „Вечерњих Новости“ из Москве Бранко Влаховић.
„То је, пре свега, терористичка метода, у којој учествује држава. Дакле, то је једна врста државног тероризма“, наглашава Петронијевић.
Провокативна инсценирања у извођењу Запада и његових послушника имају препознатљив потпис - уз подсећање на сличне случајеве подметања Србима током сукоба деведесетих попут Маркала, улице Васе Мискина у Сарајеву, Тузланске капије, Сребренице или Рачка и Рогова на Космету, Петронијевић констатује да се ратови не воде само оружјем него и медијима.
Случај Буче, где Украјинци тврде да су затекли на улицама тела цивила које су убили Руси, и то тек три дана пошто су се повукле руске снаге, говори да та акција није била перфектно припремљена, оцењује Петронијевић.
„За те прљаве игре су Британци и Американци најверзиранији, зато што те две земље имају моћне и телевизијске и новинске агенције. Ту је цела игра. Ако ви имате надмоћ у медијима, ви можете сваку лаж да поновите и да је форсирате као истину. У недостатку правих тема за дискредитацију Русије, они пласирају бајате текстове о тобожњој Путиновој болести, поготову у сателитским земљама, које су објективно информативне колоније јер слепо користе те западне сервисе. Нажалост, један део наших медија је исто у колонијалном односу. Они су сви редом објављивали те да је Путин болестан, те да је питање када ће да умре и има ли Путин двојника... Свима сам морао да објашњавам да човек који ради више од 12 сати дневно и сваки дан плива по пола сата у базену не може да буде болестан човек. То је апсурд! Има један стари виц кад жена ухвати мужа у превари, а он је њу пита: „Па, јел' ти више верујеш својим очима или мени?“. Отприлике, то је то“, каже Влаховић.
Влаховић подсећа да САД и Велика Британија издвајају огромне своте новца за борбу против „малигног руског утицаја“.
„Нажалост, и код нас постоје сајтови и неки листови који годинама живе као паразити, добијајући новац од западних фондова који су везани за обавештајне службе. Ту су и они који су правили оне спискове руских шпијуна у Србији. Дакле, то су паразити који никад нису били прави новинари и главна им је улога да зарађују паре на тај начин што ће једноставно да се баве некаквим примитивним послушкивањима и цинкарењима, што је испод сваке части..“, додао је Влаховић.
Осврћући се на оптужбе за ракетни напад на железничку станицу у Краматoрску и убиство више од 50 људи, Влаховић подсећа да систем „Точка-У“, који је коришћен у нападу није у арсеналу руске војске, него украјинске.
Украјинско руководство је обрукало само себе, јер је довело у Краматорск западне новинаре и они су снимили остатке те ракете и на основу података на тој ракети врло лако се могло утврдити ко је био власник... Украјинци су после те бруке и сами престали да говоре о томе. Украјинске власти су довеле италијанску телевизијску екипу, она је то снимила и онда је тај снимак ‘прошетао’ по светским медијима и показало се да су то учиниле украјинске јединице, јер се тачно зна које су украјинске јединице имале те ракете. „Точка У“ је стара ракета, још из совјетских времена, а руски експерти су тачно утврдили и одакле је ракета испаљена. То је спортски речено – аутогол“, каже Влаховић.

Американци и Британци - специјалисти за диверзије

Влаховић истиче и да нема никакве логике у оптужбама да је Москва гранатирала комплекс око нуклеарне електране у Запорожју, која је под руском контролом од марта прошле године и где се налазе руски војници.
„Сваком, па и оном ко је у школи из логике имао двојку са протекцијом, јасно је да је нелогично да сам себе гађаш. Тачно се зна, Руси су објаснили са којих украјинских позиција се испаљују ти пројектили који, на срећу, нису погодили до сада ни један витални део те атомске централе. Ја сам био у првој групи страних дописника који су 1986. године били у Чернобиљу и знам, на својој кожи сам искусио, шта значи бити озрачен. Према томе, нико у Москви није луд да гађа своје војнике који се не налазе унутар атомске централе, него је чувају извана зато што су Украјинци неколико пута покушали да направе десант и да је заузму. Циљ Украјине је једноставно да се домогне те атомске централе која је највећа у Европи“, објашњава Влаховић.
На питање коме је у интересу изазивање експлозија и уништавање „Северног тока“ којим се руски гас допрема до Европе и са каквим циљем, Петронијевић каже:
„Шта има природније од тога да Руси Европи продају оно што имају, а то исто што Руси имају Европи треба. Наравно, има једна страна којој то неодговора, а то су САД, заједно с Енглезима који су у великој мери идеолози тих најпрљавијих ствари који су се догађали. У првој фази је кренуло политичко минирање, заустављање и ометање, почев од ‘Јужног тока’, па до ‘Северног тока’. Не заборавимо да је Ангела Меркел, колико год била под контролом САД, једном руком давала знак да их слуша у томе, а другом руком је потпомагала завршетак ‘Северног тока 2’ у убеђењу да ће изградња тог гасовода донети Немачкој водећу улогу у Европи... У тој намери коју су очигледно прозрели дошло је и до наглог смањења интересовања за услуге које је Ангела Меркел пружала, па су, уз њен пристанак, њу склонили. Дошли су други људи који о томе не знају ништа, који су послушници и почиње агонија заустављања протока гаса ка Европи… Дакле, то је планирана акција која представља акцију чистог државног тероризма, и то не само тероризма, него представља и једну акцију агресије...“, каже Петронијевић.
Нешто слично се дешава и са „Јужним током“, који је за сада политички заустављен, додао је Петронијевић.
„Ако се, а ја се надам да ће се много брже одмотати читава прича о катастрофалном земљотресу у Турској и Сирији показаће се који су разлози да се тако нешто догоди на простору где је требао да се гради највећи гасни терминал и где је требало да прођу и све оне цеви које су из Русије кренуле ка Турској, затим према Балкану и према јужној Европи. Једном речју, ово што се сада догађа је једна врста гасног рата или рата против руског гаса. Да ли ће Запад у томе успети, ја сам убеђен да неће. То је само привремена ствар“, истиче Петронијевић.
Он додаје и да је увођење великог броја санкција самоубиство за САД.
„То је кршење трговинског међународног права и правила о трговини и на тај начин ће остати сами, остаће изоловани, остаће острво...“, оцењује Петронијевић.
Како истиче, прокси рат који је Запад повео против Русије већ је прешао у отворени сукоб, у једну фазу много озбиљнијег учешћа НАТО-а.
Влаховић, с друге стране, оцењује да су смешне приче да је Русија сама уништила гасоводе.
„Они знају да су то направили Американци заједно с Британцима који су специјалисти за диверзије... Нема никакве логике да Москва постави експлозив, а зна се ко је одржавао вежбе у том акваторију. Одржавао је НАТО пакт, а не Руси. Нису Руси могли да баце са месеца тај експлозив, него су га поставили бродови и рониоци из оних земаља који су одржавали тамо маневре. Ова тема је на неки начин и гадљива кад видите како се политичари понашају без имало трунке било каквог морала. Они имају газду. Цела Европа се смејала дементном Бајдену, који се поздравља сам са собом, па пузи по авионским степеницама... Али тај дементни их је увео у ред као што десетари оне почетнике војнике доведу у ред и сви ћуте. Гледам на конференцији представнике Немачке, најмоћније економске државе у Европи, како се послушно и понизно понашају према диктату Америке, која им је сад и тата и мама“, каже Влаховић.

Како је стратегија лажне заставе коришћена у Југославији

Петронијевић оцењује да Русија можда не у потпуности довољно, али доста добро води контра „false flag“ рат тј. рат лажне заставе. Пример за то је случај Змијског острва у Црном мору, када је Кијев тврдио да су руске снаге побиле све украјинске војнике на том острву, а чак их је Владимир Зеленски постхумно и одликовао орденом ратних хероја.
„То је имало покушај двоструког ефекта. Један у унутрашњости, да се изврши кохезија народа, да се та жртва тих војника прикаже као да су они јунаци који су изгинули бранећи своју територију, а опет на Западу да се покаже злочинство супротне стране. Наравно, ти војници су се предали, нису могли да пруже отпор. Руси су их заробили и одвели у Севастопољ и јако добро одиграли ту једну врсту контра игре „false flagа“ - навукли су их да уђу у ту причу, а онда када су Украјинци све то изнели у јавност, Руси су показали да су ти људи живи“.
Петронијевић подсећа да је стрaтегија лажне заставе коришћена и на простору бивше Југославије.
„Препричаћу вам један догађај и сведочење једног нашег заштићеног сведока који је сведочио у Хашком трибуналу и пред нашим судовима, а који је био телохранитељ Алији Изетбеговићу и лично присуствовао када су Изетбеговића 1992. године наговарали да се уђе у примену стратегије лажне заставе. Они не знају шта је то, а онда реис-ул-улема Церић заједно са Ганићем и заједно са млађим Изетбеговићем, садашњим политичарем и функционером у Босни, убеђују Алију Изетбеговића да прихвати да се жртвује одређен део муслимана зарад виших циљева. И онда му то Церић овако објашњава: ‘Алија, узми се у памет. Ако се рат настави неколико година гинуће 30-40 наших дневно. Нестаћемо, нико неће ни знати да смо нестали. Али, ако одједном погине 150-200 на једном месту, па то још усниме светски медији и све то објаве, онда смо ми на коњу...’. И онда каже: ‘А ти који су погинули, они нису узалудне жртве. Они су пали за праведну ствар и они ће, наравно, код Алаха када дођу добити своју награду’... Дакле, то је једна врло тешка ствар. Запажање, рецимо, тог сведока је било: ‘Ја сам тог тренутка приметио, у ствари да је Алија већи верник и од самог реиса и од свих других, јер он се противи томе да народ гине тако’“.
То се исто догодило, додаје Петронијевић, кад је Бил Клинтон тражио од Алије Изетбеговића да се жртвује пет хиљада муслимана да би се НАТО умешао у сукоб. Исто то је поновљено код Сребренице. Фабриковано је и стварно се НАТО умешао у одређеном степену на страни муслимана.
Петронијевић оцењује да је и инцидент са украјинском ракетом која је пала на територију Пољске, при чему је двоје људи погинуло, а за шта је Кијев оптужио Русију, само немушти покушај Зеленског, односно „оне екипе која га води“.
„Не верујем да је он то толико паметан да нешто тако смисли да покуша да у сукоб увуче НАТО. Убеђен сам, а то сам чуо од више западних теоретичара и аналитичара који се баве проблемом НАТО-а и његових циљева, који су мишљења да се НАТО отворено не би умешао у рат с Русијом... Дакле, све земље бившег Совјетског Савеза, Пољска, Мађарска, Румунија, Бугарска, Чешка, Словачка и прибалтичке републике, све заједно не би биле довољне да се активира члан 5. Дакле, и сами Американци се, односно НАТО, плаше активирања члана 5. свог статута и уласка у отворени сукоб с Русијом…“, закључио је Петронијевић.
Таблоидном матрицом уништава се култура. - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
СВЕТ
Бугарски новинар: Борци против руских дезинформација су највећи дезинформатори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала