- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бугарски новинар: Политичари који немају појма о рату, одједном помињу Члан 5 Повеље НАТО-а

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Бугарске
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Бугарски новинар и бивши посланик у парламенту из Бугарске социјалистичке партије Александар Симов револтиран је због позива неких политичара да се активира Члан 5 Повеље НАТО након ракетног инцидента у Пољској.

„Кад се дешавају овако озбиљни инциденти, нормалан политичар не мисли како да пође у борбу, већ како да се утврде све чињенице, пре него што се нешто изјави. У оваквој ситуацији речи имају тежину, зато сам ужаснут пратио како су представници наше политичке сцене, људи који никада нису служили војску и никада, вероватно, нису изблиза видели пушку, почели да говоре о Члану 5“, изјавио је Симов у интервјуу за Бугарски национални радио.

Он је као пример навео некадашњег посланика у парламенту Армана Бабикјана, који је раније на својим профилима на друштвеним мрежама постављао питање хоће ли Бугарска штитити своје савезнике након што су „руске ракете убиле људе на територији НАТО-а“.
„Уколико Бугарска једног дана изненада не буде могла да избегне да учествује у рату, то ће се десити због њене сопствене ‘политичке глупости’ “, сматра новинар.
Он је истакао да људи који не знају шта је рат стално на неки начин гурају Бугарску ка њему.
С друге стране, оцењује Симов, овакве изјаве бугарских политичара оштро су у супротности са одмереним и хладнокрвним изјавама светске политичке елите. То значи, сматра он, да Запад не жели да се упушта у рат са Русијом. Симов додаје да су вероватно сви, укључујући Пољску, знали да је ракета украјинска.

„Ово значи само једно: рат се већ налази у тој фази када свака акција, свака грешка изазивају огроман проблем у политици. Наступило је крајње време и ја се надам да ће то послужити као сигнал за следеће: војна реторика, испоруке оружја, лансирање ракета не чине ништа за Стари континент“, додао је он.

Због тога Европа треба да се потруди и позове обе стране у сукобу на преговоре.
„Једино путем преговора можемо да се извучемо из ове ратне мочваре у којој се налази свет“, закључио је бугарски новинар.

Инцидент у Пољској

Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство спољних послова земље саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње. Међутим, ова информација није потврђена у САД, а затим је председник САД Џозеф Бајден саопштио да према прелиминарним информацијама није тачна верзија да је у питању руска ракета.
Руско Министарство одбране саопштило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе, а објављене фотографије неких крхотина немају никакве везе са руским оружјем. Фотографије објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300, истакли су у Министарству.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у среду да Алијанса нема доказа да је пад ракете у Пољску резултат намерних дејстава.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да Сједињене Америчке Државе не виде никакве доказе који би били у супротности са прелиминарним налазима Варшаве да је ракета која је пала у источној Пољској украјинска.
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Специјална операција у Украјини
Небензја: Украјина и Пољска желе да испровоцирају директан сукоб Русије и НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала