- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Борељ се пожалио: Свет је разједињен

© AP Photo / Andrew HarnikШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Пратите нас
Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел на крају посете Њујорку где је присуствовао заседању Генералне скупштине УН о украјинском сукобу, пожалио се на Русију, на тензије у односима Кине и Сједињених Држава, као и на недостатак јединства у свети и „разбуктавању криза“.

"Ова три дана у Њујорку су потврдила стару изреку да су УН велико огледало стања у свету. Ако се погледа даље од Украјине, јасно је да се глобалне кризе гомилају, док је глобални одговор или блокиран или недовољан. Нема лидерства и јединства. Руски рат, као и тензије између Кине и Сједињених Држава кидају ткиво онога што називамо „међународним поретком заснованим на правилима“, написао је Борел на друштвеним мрежама.

Истовремено, шеф европске дипломатије је сигуран да многе земље у свету „виде потенцијал у јачању улоге ЕУ“.
„Они нас виде као партнера, било као противтежу Кини или као поузданијег и доследнијег партнера од САД. Они сматрају да смо посвећенији међународним нормама и мултилатералном систему и да поклањамо више пажње интересима држава у развоју“, рекао је Борел.
Он је подсетио да „ниједан други партнер не нуди системскију подршку раду УН” од ЕУ, али је напоменуо да би ЕУ у блиској будућности „требало да буде активнија и пажљивија према растућим потребама и очекивањима света пуног криза”.
Генерална скупштина УН - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
РУСИЈА
Пољански: Запад притискао друге земље приликом гласања о антируској резолуцији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала