- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Где је нестала вода: Екстремна осека у Јадранском, Средоземном, Црвеном мору /видео, фото/

© AP Photo / FERNANDO BUSTAMANTEЧовек шета са псом дуж сувог напуклог корита резервоара у Алкори, у источној Шпанији
Човек шета са псом дуж сувог напуклог корита резервоара у Алкори, у источној Шпанији - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Пратите нас
У Јадранском мору уочена је ових дана јака осека због суше и малог дотока река и уласка много сланије воде у Јадран, па почиње да подсећа на пресахле канале Венеције. Осим Јадранског мора, на интернету су се појавиле и фотографије пресушених обала Црвеног мора, као и Средоземног.
Драстична осека на западној обали Истре узроковала је велике проблеме за локално становништво. У луци Валбандон у Фажани велик број чамаца и бродова остали су насукани, па није могуће испловљавање док не стигне плима, преноси Јутарњи лист.
Размере штете још увек нису познате, али познато је да су многи бродови тешко оштећени.
„Ова осека је екстремна, али је ниво мора још увек око 20 центиметара виши од најекстремнијих осека које су се догађале у последњих педесетак година. Она је на неки начин неуобичајена, јер је нисмо имали толико изражену последњих година“, рекао нам је океанограф др. Ивица Вилибић с Института Руђер Бошковић у Загребу.
„Има више разлога зашто је море ниже од уобичајеног – један од њих је стеричко сажимање мора, јер хладније море (а сад је најхладније у години) је гушће, па је стога ниво мора у Јадрану опште најнижа крајем фебруара и марта. Друго, притисак ваздуха је релативно висок, али није изражен па у случају да је притисак виши за 20 хПа, што може бити у екстремним ситуацијама (тренутно је око 1020 хПа), онда би осека и била на ниво оних најекстремнијих у последњих 50 година“, појашњава Вилибић.
Наводи још неке разлоге екстремне осеке.

„Даље, пораст салинитета у северном Јадрану – што је последица суше и малог дотока река, но и уласка много сланије воде у Јадран у последњих неколико година – сигурно значајно доприноси јаким осекама. Нарочито је то изражено у обалном подручју и лагунама као што је Венецијанска лагуна, стога што је сланија вода гушћа, разина мора у том случају опада.

„Значи, изражене осеке ових дана догађају се због свих ових фактора који делују у истом смеру. Занимљиво је приметити да је пре само неколико месеци, тачније у новембру прошле године, ситуација у северном Јадрану била потпуно супротна, кад је испред Венеције забележен највиши икад измерени ниво мора. Но не у Венецији, јер је лагуна била затворена суставом Мојсије“, закључио је Ивица Вилибић.
Како се на друштвеним мрежама види, са повлачењем се не суочава само Јадранско море. И Средоземно и Црвено море имају екстремно низак ниво.
Пресушили канали у Венецији - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Живописни венецијански канали претворени у блатњаве јарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала