- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Немачкој ће за три године фалити више од 100 хиљада радника у дигиталном сектору

© Depositphotos.com / mast3rПрограмер
Програмер - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Пратите нас
Све већи недостатак стручњака у дигиталном сектору прети у наредним годинама да постане кочница за немачку привреду, упозорио је у најновијем истраживању Институт немачке привреде.
Институт је у студији навео да би до 2026. Немачкој могло да недостаје нешто мање од 106.000 квалификованих радника у дигиталним делатностима. Досадашњи максимални мањак био је 100.000 у 2018. години. Математички, три од пет радних места можда ће остати празно, пише ДПА.
„Дигиталне професије су виталне за успех дигиталне трансформације и за дигитални суверенитет Немачке“,закључује се у студији. Институт зато тражи хитне мере – на пример лакша правила за имиграцију стручњака.
Укупно је, према подацима Института, у 2021. години у Немачкој на неком послу везаном за дигитални сектор радило 2,64 милиона запослених, од стручњака за грађевинску електрику, па до програмера. Према прогнозама стручњака, тај број ће, ако се наставе досадашњи трендови, до 2026. да порасте за 11,2 одсто, на готово три милиона.
Раст је подстакла потражња за ИТ стручњацима, који чине приближно трећину свих запослених на дигиталним пословима. Све указује да ће до 2026. посебно великибити број додатно запослених висококвалификованих стручњака за софтвер и ИТ консултаната, као и стручних информатичких радника са струковним образовањем, пренео је „Блиц бизнис“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала