- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Јокић је оголио трулеж америчког кошаркашког система

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Пратите нас
Нејт Мекмилан, некадашњи НБА кошаркаш, а потом и тренер, добио је отказ у екипи Атланта Хокса, као последицу сукоба са пројектованом звездом тима Трејом Јангом, што је навело славног тренера Џорџа Карла да укаже да у Америци постоје два система - један устаљени и други који је наметнуо Никола Јокић.
Мекмилан, тренер који је кроз каријеру сарађивао са српским играчима попут Владимира Радмановића и Предрага Дробњака, а у Атланти је оживео каријеру Богдана Богдановића, последња је у низу жртава система који фаворизује појединце у тимском спорту.
Од његовог доласка у Атланту било је јасно да је сукоб са Јангом, младом звездом екипе која жели да увек буде у центру пажње, неминован, само се чекало на исход и победника.
Засад, Јанг је истерао своје, Мекмилан је добио отказ, а све је могло да се наслути још у децембру прошле године, када је играч јавно иступио и изнео ствари које је требало да остану у свлачионици.
Сукоб на релацији тренер-играч настао је јер је Мекмилан тражио од свог пулена да добије информације о његовим плановима за припрему и утакмицу против Денвера.
Јанг је инсистирао на томе да треба да се позабави проблемом са десним раменом, али је тренерова требало да буде последња и младом плејмејкеру је дао две опције - да се понуди као резерва или да се не појављује у хали.
Мекмилан није желео да говори јавно о томе, Јанг јесте, говорећи да је дошло до неспоразума и да се због тога није појавио у дворани за дуел са Денвером, а заправо, није желео да угрози свој статус звезде и остане без места у стартној постави.
Сасвим је сигурно да човеку који је као играч стасавао у другачије време, који је као тренер морао да ради са карактерима какви су Гери Пејтон или Шон Кемп, да не жели недисциплину, нарочито од млађих момака, али изгледа да циркус звани НБА лига то не трпи.
Управа Атланте је одлучила да се захвали Мекмилану на сарадњи, што је жестоко погодило легендарног тренера Џорџа Карла који је имао кратак и јасан коментар на целу причу.
"Ово је лига Треја Јанга против лиге Николе Јокића. Ово је случај где се ставља "ја" на прво место против случаја где је "ми" у центру пажње", истакао је Карл.
Још један од проблема са којим се суочавао Мекмилан је летошње појачање, Дижонте Мареј, који је донедавно био велика нада Сан Антонио Спарса и славног тренера Грега Поповича, али је одлучио да дигне сидро и притом изнесе гомилу негативних коментара на рачун "лудог Србина".
Тиме је постао још један "ја на првом месту" кошаркаш, што је изгледа систем који Америка жели да пласира као исправан, али треба рећи - већ две и по године њеном кошарком доминира играч са потпуно другачијом филозофијом, Никола Јокић.
Свидело им се то или не, ствари су једноставно такве, а младе звезде и звездице ће, попут многих сличних, вероватно остати без ловорика за које мисле да су им предодређене, све док власници тимова толеришу њихово бахато и себично понашање, као у случају Јанга.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала