- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Постоје снаге на Западу које би целу планету дигле у ваздух само да не победи Русија /видео/

CC0 / Pixabay / САД Русија заставице
САД Русија заставице - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Пратите нас
Американци су опасни, јер имају оружје масовног уништења и што се изгледа не либе да размишљају опцији нуклеарне ескалације. Ако знамо ко прави биолабораторије спреман је и да их користи, то је опасност и показатељ колико су далеко отишли у својој русофобији, каже политиколог Александар Павић.
Руски председник је поручио да Русија никада не може бити побеђена што је, према Павићевим мишљењу, објективна чињеница. Он објашњава да је Русија била побеђена само изнутра 1917. године. Од ослобађања од „Златне хорде“ Русе нико није поразио.
„До Москве су долазили многи али се не пише резултат на половини утакмице, него на крају, а сигуран сам да ће тако бити и овог пута“, рекао је наш саговорник.

Први сукоб пете генерације – Русија уништила две армије

Павић наглашава да се у Украјини води први сукоб пете генерације што значи да никада није било толико надзорних средстава на небу – дронова и сателита.
„Ово је најхуманији рат који је икада вођен, јер Руси први пут у историји ратују тако да максимално штеде животе својих војника али и украјинских цивила. С друге стране, овај позициони сукоб одговара ономе ко има ватрену премоћ, а Руси имају огромну супериорност у артиљерији. Око кључних тачки где се воде вишемесечне битке као што су Соледар или Артјомовск они спроводе и демилитаризацију што је један од Путинових циљева“, рекао је он.
Процене су, додаје Павић, да су Руси по техници уништили већ две пуне војске – ону коју је Украјина имала изворно и оно што је добила у првом таласу, а то је углавном совјетска техника из земаља бившег Варшавског пакта и одакле год су још могли то да довуку, а сад раде на трећој.
„То је та Западна техника, што значи да они тиме не демилитаризују само Украјину него и НАТО”.

Запад није спреман за повратак индустријског ратовања

Сада се, наглашава он, потврђују приче о томе да НАТО нема војно индустријске капацитете и да његове чланице могу да пошаљу Украјини наоружање за годину, две па чак и три, јер не могу да повећају производњу тек тако. Истовремено, западне земље чувају своје наоружање, јер многи страхују од процена војних стручњака да би 2025. године могли да зарате с Кином.
„Најстарији тинк-тенк у Великој Британији ‘Краљевски институт‘ направио је анализу ‘Повратак индустријског ратовања‘ у којој је наведено да су се производни капацитети Запада страшно смањили и да би морали да се повећају за потребе оваквог сукоба“, сматра Павић.
С друге стране, тврди наш саговорник, Русија очигледно није изгубила свој војно-индустријски потенцијал, јер није пала на причу о глобализацији као Запад који је изместио своја постројења на Далеки исток где је радна снага јефтина. Друго, додаје он, Запад има један арогантан империјални став – није само реч о томе да они имају амбиције глобалне владавине, него потцењивање противника - што их већ скупо кошта.

Опасност од нуклеарне ескалације

Ипак, Павића брине што се део владајуће гарнитуре Американаца не би много двоумио ни да размишља о опцији нуклеарне ескалације. Запад је, каже он, отишао толико далеко у сатанизацији не само Русије, него и њеног председника да је спалио све мостове иза себе, па је сада велико питање како прихватити компромис са неким кога си дехуманизовао.
„Кад им понестане регуларне муниције, плашим се да не крену у ескалацију. То је опасно зато што су то људи за које пораз једноставно није опција“, нагласио је наш саговорник.
Информације које је објавио амерички новинар Сејмур Херш о томе ко је крив за диверзију на Северном току 2 дају Павићу наду да постоји и страна у САД која не жели ескалацију сукоба и да ствари могу да се зауздају.
„Они који се стварно боје нуклеарног рата и који знају шта су стварни капацитети и Америке и Русије, а поготово Русије у тандему са Кином, желе да се ствар прекине док не оде предалеко. То је главни фактор који може да их заузда, иначе, да се питају они који би ишли до краја, цела планета би отишла у ваздух“, рекао је Павић.

Русија разобличила цинизам Американаца

Русија је, према речима нашег саговорника, обустављањем учешћа у Споразуму СТАРТ 3 разобличила врло циничан начин на који Американци поступају – јавно говоре да желе да баце Русију на колена, да желе да је стратешки поразе. Омогућавају Украјинцима, каже он, да гађају дроновима базе руске стратешке авијације, а истовремено захтевају да Руси дозволе њиховим инспекторима контролу руских нуклеарних постројења.
„То у пракси значи да у исто време раде на руском уништењу, а да захтевају да буде све по старом што се тиче верификације споразума о контроли наоружања”.

Неопходан свеобухватни аранжман о безбедности

Павић подсећа да су већ у другој години Путиновог првог мандата 2002. Американци иступили из најважнијег споразума о контроли наоружања - Споразума о забрани противракетне одбране.
„Тај споразум је био главни за одржавање нуклеарне равнотеже страха, у смислу да је било осигурано да тиме што ни једна ни друга страна немају противракетну одбрану, да обе стране могу да униште да једна другу. То је била главна главна превентива, то је оно што је спречавало помисао о неком првом нападу зато што је било гарантовано да ће остати довољно ракета оне нападнуте стране да може да уништи вишеструко страну која је извршила напад“, нагласио је наш саговорник.
Такође, САД су 2019. за време Трампове администрације изашле из Споразума о забрани ракета кратког и средњег домета који је тешком муком склопљен 1987. када је била и огромна криза у Европи.
Као што нису имали избора да интервенишу у Украјини, тако нису имали избора ни да обуставе учешће у Споразуму СТАРТ 3. Ово је, истиче Павић, порука да мора да се направи свеобухватни аранжман о безбедности коју су иначе Руси предложили у децембру 2021, што су НАТО и САД одбили.

Систем вредности подједнако важан као и оружана борба

Павић сматра да је Русија схватила да има посла с људима који не поштују споразуме, који су погазили права других.

„Путин је рекао да Русија неће да жртвује своју привреду рату, да ће наставити да се развија по различитом моделу од онога што се намеће Западу, у смислу извитоперених вредности, што је подједнако важно као и оружана борба“, закључио је наш саговорник.

Председник САД Џо Бајден иде ходником до своје кабине у возу након изненадне посете украјинском председнику Володимиру Зеленском - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
СВЕТ
Бајденов повратак на место злочина: Чему је служила европска турнеја америчког председника?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала