- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Запад жели да распарча Русију, да створи Московљане, Уралце и друге

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Пратите нас
Борба за мултиполарни свет, за поштовање свих на међународној сцени ће превладати, изјавио је председник Русије Владимир Путин у интервјуу за телевизију „Русија 1“.
„И на крају, таква позиција – борба за мултиполарни свет, за поштовање свих и сваког на међународној сцени, за вођење рачуна о интересима свих – не сумњам да ће превладати“, рекао је Путин.

Према његовим речима, Запад има један циљ – да уништи бивши СССР и Руску Федерацију, а онда могу да прихвате Русију у такозвану породицу цивилизованих народа, али сваки део одвојено ─ Запад настоји да подели Русију на мале делове, да би их ставио под своју контролу.

„Ако кренемо тим путем, мислим да би се судбина великог броја народа Русије, а пре свега, наравно, руског народа могла кардинално променити. Не знам чак ни да ли би таква етничка група као што је руски народ могла да опстане у облику у којем постоји данас“, рекао је Путин.
Према таквом сценарију, руски народ у садашњем облику можда неће бити сачуван, али ће се уместо њега појавити „Московљани, Уралци и други“, упозорио је шеф државе.
Истовремено, председник је нагласио да су „ови планови стављени на папир“, али је Русија, у условима изградње односа, „покушавала да о томе не говори, такорећи, да би сачувала партнерске односе“.
Шеф државе је напоменуо да је једини циљ Запада да уништи бивши Совјетски Савез и његов главни део – Руску Федерацију“.
„Али све је ту, све је написано, све пише на папиру. Е, а сада, када су њихови покушаји да прекроје свет према себи после распада Совјетског Савеза довели до такве ситуације, ми смо, наравно, принуђени да на ово реагујемо“, додао је Путин.
Председник је, при томе, изразио уверење да када је народ Русије уједињен и јединствен, нема му равног, а то је „главни услов за сва наша достигнућа и све наше победе“.
Он је додао да се Русија слаже са тим да свет мора да се мења и никада се у то не меша, укључујући и у оквиру УН, али се Русија противи чињеници да се нови свет гради само у интересу једне земље.
„Схватамо да се после распада СССР-а ситуација у свету мења, појављују се нови центри моћи. То би природно требало да утиче на изградњу, на приоритете у изградњи међународних односа. Наравно. Нема Совјетског савеза? Нема. Шта год да се говори, Русија је наследник СССР-а у правном смислу“, објаснио је Путин.
Он је приметио да је „у правном смислу то тако, али да се овде не говори о правним максимама, већ о потенцијалима“, а данашња Русија има другачији потенцијал.
„Ми то разумемо и слажемо се да се свет мора мењати. И никада се у то не мешамо, укључујући и у оквиру Уједињених нација, размишљајући о реформисању те организације. Али против чега се ми залажемо? Против тода да се нови свет који се формира гради само у интересу једне земље, у овом случају Сједињених Америчких Држава“, додао је руски председник.
Према његовим речима, тежњу Сједињених Америчких Држава да доминирају над својим сателитима схватају и они сами.
„Они управо то желе да ураде, уверавам вас, сви то схватају. То схватају и њихови сателити, али из разноразних разлога, првенствено везаних за велику зависност у економији и области одбране, они једноставно... вероватно мисле да је у том случају борба против Русије заједнички интерес који имају са САД“, оценио је Путин.
Он је напоменуо да су сателити укључени у ту заједничку борбу, „али су ипак свесни да је све што САД раде у складу са њиховим себичним интересима“.
„Често не одговарају чак ни интересима њихових такозваних савезника. Шта су интереси савезника када су усвојили одговарајуће законе за борбу против инфлације и тако даље и маме европски бизнис на своју територију? Шта је ту савезничко?“, рекао је руски председник и подсетио да су Француској одузели наруџбину за подморнице у Аустралији и понизили државу.
„Ми не можемо и нећемо се тако понашати“, нагласио је руски председник.
Лидери трију земаља партнерства АУКУС, склопљеног у јесен 2021. године, договорили су се да формирају флоту подморница на нуклеарни погон у Аустралији како би се заједнички супротставили Кини. У марту обећавају да ће открити детаље договора због којих је Аустралија отказала уговор са Француском о набавци конвенционалних подморница.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала