- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски систем град у зони специјалне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Украјина неће скоро добити америчке ловце; Настављају се жестоке борбе за Артјомовск

Пратите нас
У току је 368. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Украјинска војска дигла у ваздух брану у Артјомовску да би успорила руску офанзиву. Ослобођено насеље Јагодно северно од Артјомовска, руским снагама до центра града остало још 1,7 километара. Украјина проширује минирано подручје на граници с Русијом и Белорусијом.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:06 26.02.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски сменио је Едуарда Москаљова са дужности команданта такозване операције здружених снага (војна операција Кијева у Донбасу).
Указ је објављен на сајту Владе.
Москаљов је за команданта постављен 15. марта прошле године, када је заменио Александра Пављука.
18:34 26.02.2023
Саливан: Бела кућа неће ускоро испоручити Ф-16 Украјини
Могуће испоруке Кијеву ловаца Ф-16 ће се касније разматрати, они тренутно нису потребни Украјини, изјавио је саветник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан телевизији Си-Ен-Ен.
„Ми пажљиво разматрамо оно што је Украјини потребно у овој фази војних акција. Сада су јој потребни тенкови, оклопна возила, артиљерија, ПВО системи, како би украјинске снаге могле да поврате контролу над територијом коју окупира Русија. Питање о испорукама ловаца Ф-16 ће се разматрати у будућности“, рекао је он.
Саливан је додао да амерички председник Џозеф Бајден за сада не планира да шаље ловце Ф-16 Кијеву.
17:38 26.02.2023
Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс рекао је да само војни успеси Украјине могу да побољшају изгледе за будуће преговоре са Русијом, преноси Си-Би-Ес.

„Не мислим да је Руска Федерација сада озбиљно расположена (за преговоре). Мислим да само напредак на бојном пољу може побољшати изгледе за будуће преговоре“, рекао је Бернс.

Према његовим речима, Украјина мора да одлучи да ли су преговори могући и при томе је „од виталног значаја“ да се настави америчка помоћ овој земљи како би стекла наведену „предност на бојном пољу“.
Раније је колумниста "Њујорк тајмса" Мајкл Кроули написао да су амерички званичници позвали украјинског председника Владимира Зеленског да покаже спремност за дипломатски дијалог о окончању сукоба.
15:56 26.02.2023
Русики ратни репоретр Евгеније Подубни на свом Телеграм каналу написао је да је председник Украјине Владимир Зеленски обавештен о тактичком опкољавању Артјомивска (Бахмута) од стране руских трупа и да је евакуација украјинских јединица које су остале у граду немогућа.
Подубни се позива на информације из сопственог неименованог извора. Према његовим речима, о ситуацији у Артјомивску Зеленског је известио главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни.
„Ову формулацију потврђује стање на терену“, додао је руски репортер.
Он је објаснио да су украјинске трупе имале само један начин да изађу из града – преко Хромова. Међутим, и она се сада налази под ватром руских снага.
15:27 26.02.2023
Два јуришна авиона Ваздушно-космичких снага Русије Су-25 бацила су високоексплозивне бомбе ФАБ-500 на положаје Оружаних снага Украјине у Авдејевки у ДНР.
15:22 26.02.2023
Амерички противваздушни ракетни системи (САМ) Патриот још нису предати Оружаним снагама Украјине, изјавио је украјински министар одбране Алексеј Резников италијанској Републици.
Према његовим речима, Кијев, осим тога, очекује да добије и борбена возила Бредли, оклопне транспортере Спартан и оклопна возила Мастиф, као и борбене авионе.
13:22 26.02.2023
Канцеларија Зеленског Маску: У Украјини није било државних преврата
Саветник шефа канцеларије украјинског председника Михаил Подољак одговорио је на изјаву америчког бизнисмена Илона Маска, наводећи да у Украјини никада није било државних преврата.

„Слободна друштва утичу на државе путем дијалога / избора. Поробљена друштва излазе на улице како би се ослободила репресевних држава. То је основа Слобооде, Илоне Маску. У Украјини никада није било државних преврата, али су увек били слободни људи. Престаните да читате руске новине!“, написао је Подољак на Твитеру.

Маск је у недељу на Твитеру написао да је 2014. године у Украјини без сумње изведен државни преврат.
Архивска фотографија: Протести на Тргу Независности у Кијеву у јануару 2014. - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
СВЕТ
Маск: У Украјини је 2014. извршен државни удар
13:00 26.02.2023
Зеленски: Враћањем Крима обновићемо мир у Украјини
Украјински председник Владимир Зеленски изјаиво је да ће повратак Крима у састав Украјине допринети успостављању мира у тој земљи.
„Враћањем Крима обновићемо мир. То је наша земља. Наши људи. Наша историја. Вратићемо украјинску заставу у сваки кутак Украјине“, написао је Зеленски на свом Телеграм каналу.
12:34 26.02.2023
Директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин изјавио је да је одлука о суспензији учешћа Русије у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоуржања апсолутно исправан и логичан потез, који је био неочекиван за САД.
„Апсолутно логична, чврста и исправна одлука“, рекао је Наришкин за телевизијски канал „Русија 1“.
12:13 26.02.2023
Писторијус: Мировни план Кине треба да буде праћен и поступцима
Мировна иницијатива Кине за решавање сукоба у Украјини је добродошла, али у складу с њим треба да буду и поступци Пекинга, изјавио је у недељу министар одбране Немачке Борис Писторијус.
„У крајњем исходу не одлучујемо ми, него Руси и Украјина, ко ће водити преговоре. И Кинези то такође не одлучују. Ја поздрављам предлог Кинеза, и иницијативу такође, али то треба да буде у складу с поступцима“, рекао је Писторијус у интервјуу за ради „Дојчландфанк“.
Немачки министар је, говорећи о постпупцима, имао у виду саопштења о томе да Кина наводно планира да испоручи Русији војне дронове.
У петак је на сајту кинеског спољнополитичког ресора било објављено саопштење од 12 тачака, које садржи став Кине о политичком решавању сукоба у Украјини.
12:03 26.02.2023
Шпанске трупе никада неће учествовати у сукобу у Украјини, изјавила је министарка одбране те земље Маргарита Роблес у интервјуу за лист „Вангардија“.
„Шпанска војска би интервенисала само ако би дошло до напада на неку земљу НАТО-а. Никада ниједан одред било које земље НАТО-а, а Шпанија је једна од њих, неће учествовати у рату у Украјини“, истакла је министарка.
Осим тога, Роблес је навела да борбени тенкови „леопард“ који се испоручују Украјини не би требало да се користе за напад на Русију.
„Инсистирам да (тенкови) ‘леопард’ имају само један циљ: заштиту, а не напад на Русију“, рекла је министарка одбране.
Она је такође прокоментарисала идеју о заједничкој куповини земаља ЕУ оружја и муниције за Украјину.
„Муниције недостаје у свим земљама и чини се разумним оно што је предложила Европска унија: ми стално сарађујемо са другим земљама“, додала је министарка.
11:51 26.02.2023
Нови извештај Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије су током протеклог дана ликвидирале више од 100 припадника Оружаних снага Украјине на Доњецком правцу;
У доњецком правцу убијено је више од 100 украјинских војника;
Оружане снаге Русије уништиле су за током протеклог дана шест диверзантско-извиђачких група Оружаних снага Украјине у купјанском правцу;
Од почетка специјалне операције уништено је више од 600 украјинских авиона и хеликоптера;
Оружане снаге Русије убиле су до 70 украјинских војника и уништиле три хаубице Д-30 у херсонском правцу;
У Запорошкој области уништено је складиште муниције 102. бригаде територијалне одбране Украјине;
Руске снаге погодиле су украјинске јединице у Никољском и Угљедару
Руска средства за ПВО су у протекла 24 часа уништиле украјински војни хеликоптер Ми-8 и седам беспилотних летелица
У ДНР је уништена база за поправку и ремонт наоружања и војне технике украјинских снага;
Губици Оружаних снага Украјине у купјанском правцу протеклог дана износе 60 војника, у јужнодоњецком и запорошком – више од 75 војника, док је у краснолиманском правцу убијено до 130 припадника украјинских снага;
У доњецком правцу уништено је складиште муниције 68. јегерске бригаде Оружаних снага Украјине;
Код Авдејевке је уништен центар везе 110. моторизоване пешадијске бригаде украјинских снага.
11:08 26.02.2023
10:29 26.02.2023
Специјални одреди Кијева у Артјомовску делују удаљено од линије контакта с руским снагама, а команда их пребацује у зону борбених дејстава само ради покушаја да одбију нападе, преноси дописник Спутњика позивајући се на податке бораца групе „Вагнер“ у том граду.
На прву линију фронта се пребацују украјински војници који су недавно мобилисани.
„Снаге за специјалне операције Украјине и други припремљени одреди нису непосредно на линији борбеног контакта у Артјомовску. Они покушавају да делују као ватрогасци – крећу се само у случајевима када борци групе 'Вагнер' нападну укрјаинске положаје“, рекли су саговорници Спутњика.
09:45 26.02.2023
Ваздушна опасност проглашена у четири области Украјине
Ваздушна опасност објављена је у Сумској, Харковској, Полтавској и Дњепропетровској области Украјине, као и у делу Запорошке области која је под контролом украјинских снага, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигитализацију Украјине.
09:18 26.02.2023
Украјинска војска је јутрос гранатирала Доњецк, испаливши 10 ракета по Петровском рејону, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
07:25 26.02.2023
Украјинска војска у Артјомовску остала без безбедних путева за снабдевање
Украјинска војска у Артјомовску не може безбедно да се снабдева са запада преко града. Земљани путеви у Часовом Јару су потпуно у блату, тако да је једини асфалтирани пут између тих насеља већ под контролом руских снага, рекао је за Спутњик потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
„Услед повећања температуре ваздуха до плуса, украјински војници немају више ниједан безбедан пут између Часовог Јара и Артјомовска. Због блата практично немају могућности да користе земљане путеве. Једини пут, донедавно релативно безбедан и са чврстом подлогом, пролази кроз насеље Хромово, али је већ под ватреном контролом наше војске“, рекао је Марочко.
07:16 26.02.2023
Зеленски спрема списак жеља за Америку: На листи и ловци Ф-16
Председник Украјине Владимир Зеленски планира да у САД пошаље списак наоружања које му је потребно, укључујући ловце Ф-16, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе.
„Зеленски, који се састао с председником Комитета за међународне односе Представничког дома САД Мајклом Маколом и четворицом других чланова Представничког дома, рекао је групи да планира да им пошаље списак наоружања, укључујући ловце Ф-16 који су, према његовом мишљењу, неопходни за бржи завршетак сукоба“, пренео је телевизијски канал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала