- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон: Кина ће се суочити са последицама ако почне да испоручује оружје Русији

© AP Photo / Carolyn KasterБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Пратите нас
Иницијатива Пекинга за решавање ситуације у Украјини не узима у обзир ставове свих страна, па ће је бити тешко спровести, изјавио је саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен.
„Кина је предложила овај план без иједног разговора између председника Си Ђинпинга и (украјинског) председника Зеленског“, рекао је Саливан на Ен-Би-Сију.
"Кинези доста разговарају са Русима, али на највишим нивоима не разговарају са украјинском страном. Веома је тешко предлагати такву мировну иницијативу, када постоји таква једнострана дипломатија", додао је Саливан.
Говорећи о односима између САД и Кине, он је признао да постоје проблеми у комуникацији између земаља, посебно између војски. Истовремено, Саливан уверава да је Вашингтон увек спреман за комуникацију како би се избегла ескалација, погрешне процене и грешке, али Пекинг не излази у сусрет.
На питање да ли су у блиској будућности заказани преговори Си Ђинпинга и Џозефа Бајдена, саветник америчког председника је одговорио негативно.
Међутим, Саливан је додао: „Очекујем да ће разговарати у неком тренутку у не тако далекој будућности".
У другом интервјуу за Си-Ен-Ен, Саливан је упитан о позицији Сједињених Држава у случају да Кина испоручи оружје Русији. Он је одговорио да ће се у том случају Пекинг суочити са одмаздом. "Ако се то спроведе, биће стварних последица по Кину. И мислим да руководство Кине то вага када доноси одлуку", рекао је Саливен.
Раније ове недеље, кинеско министарство спољних послова позвало је на прекид непријатељстава у Украјини и почетак преговарачког процеса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала