- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка: Иза затворених врата ћемо са Русијом размотрити будућност нуклеарног споразума

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће искористити незваничне канале како би са Москвом размотриле будућност Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3), изјавила је помоћница америчког државног секретара Мелори Стјуарт.

„Ми, у ствари, покушавамо да разговарамо са Русијом иза затворених врата како бисмо разумели шта они мисле о томе и шта им треба“, рекла је она у аналитичком центру „Брукингс“.

Вашингтон се придржава одредби из споразума, укључујући ограничења нуклеарног наоружања, објаснила је америчка званичница. Према њеним речима, САД нису добијале званично обавештење од руске стране о томе да прекида учешће у споразуму.

„Добра је новост што су то све проблеми који могу да се лако елиминишу ако Москва одлучи да се врати транспарентности и стабилности“, навела је Стјуарт.

Помоћница државног секретара је додала да су САД спремне да приме руске инспекторе.
Руски председник Владимир Путин одржао је 21. фебруара традиционално обраћање Савезној скупштини. Он је том приликом саопштио да Русија обуставља своје учешће у споразуму СТАРТ, али да не излази из њега. Путин је истакао да нуклеарне арсенале немају само САД са којима је потписан споразум, него и земље НАТО-а попут Француске и Велике Британије.
СТАРТ је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног наоружања који истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да договарају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут након почетка специјалне војне операције у Украјини.
Црвени трг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
РУСИЈА
Кремљ: Спроводићемо Споразум о стартешком наоружању кад Запад узме у обзир наш став
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала