- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Колонијализам у Европи: Немачки лист објаснио зашто је високи представник у БиХ превазиђена функција

CC BY 2.0 / Flickr/EU2017EE Estonian Presidency / Кристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Много проблема има у БиХ, али ниједан од њих данас не оправдава постојање „васпитача“ у виду високог представника међународне заједнице, пише немачки лист Франкфуртер алгемајне цајтунг, додајући да се тако спроводи колонијализам усред Европе.
Немачки дневник наводи да је позиција високог представника у БиХ „најчуднија политичка функција“ у Европи, а да његова овлашћења потичу из арсенала аутократије - може да смењује чиновнике и демократски изабране политичаре, декретом доноси законе или их потезом пера поништава.

Модерни колонијализам у БиХ

Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) оцењује да су та „квази-диктаторска“ овлашћења имала оправдања непосредно после рата, те указује да у БиХ већ дуже од две деценије није било насилних етничких сукоба, а високи представник се понаша као да у Сарајеву сваки дан почиње пуцњавом.
„Високи представник и даље има моћи као да је БиХ карипска плантажа шећерне трске из претпрошлог века“, пише новинар Михаел Мартенс у свом тексту.
ФАЗ могућност да један човек у земљи може да прописује било шта назива „модерном формом колонијализма“.
„Земља је годинама чланица Савета Европе, у њој нема политичких затвореника, у затворима се нико не мучи, без опасности се могу критиковати све партије, постоје шарени медијски крајолик и редовни демократски избори који на свим нивоима ове федералне државе воде мирним сменама власти и формирању коалиција“, наводи аутор текста.

Недодирљиви гувернер и западни васпитач

Он поставља питања са којим правом у таквој земљи постоји „недодирљиви гувернер“.
„Није да у БиХ нема критика овог стања. Али у Европи мало ко слуша. Више пажње добија наратив о хаотичној балканској држави у којој само западни васпитач може да подучи домороце реду и разуму“, додаје се у тексту.
Бивши шведски премијер који је био први високи представник у БиХ Карл Билт рекао је тим поводом да је најмање деценију ова функција део проблема у БиХ и поновио да је треба укинути.
На аргумент неких да високи представник постоји да би спречио сецесију Републике Српске, Билт је одговорио да се „распад БиХ спречава тако што се обезбеди да ниједна друга земља никада не призна неку сецесију“.

Шмит - погрешан човек на погрешном месту са грофовском платом

Аустријски дипломата који је био високи представник у БиХ од 1999. до 2002. године Волфганг Петрич рекао је да су овлашћења била смишљена као мера за случај нужде како би се спречио поновни пад земље у рат.
„То је тада било нужно, а данас је прегажено временом. Упркос многим проблемима, БиХ је данас као држава стабилнија него на почетку миленијума“, изјавио је Петрич.
Лист закључује да је баварски конзервативац Кристијан Шмит погрешан човек на погрешном месту јер нико, како год се звао, не може бити добар кандидат за чело „једне колонијалистичке институције у једној европској демократији 2023. године“.
„Шмит, који за свој рад бива богато обештећен грофовском петоцифреном платом /која је, разуме се, ослобођена пореза/, ствар наравно види друкчије. Држи себе и своју функцију и даље неопходним. Мало ко се одриче колонија добровољно“, закључује лист.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
РЕГИОН
Додик: Најбоље би било да Шмит оде, и за њега и за земљу која га је послала
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
РЕГИОН
Додик: Шмитово наметање одлука Српској води у дисолуцију БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала