Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Био сам спреман да потпишем, али српска страна није била спремна

© AP Photo / Franc ZhurdaАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је да је био вољан данас да потпише споразум у Бриселу, али да друга страна није била спремна, преноси Репортери.
Курти је, након састанка у Бриселу са председником Србије Александром Вучићем, уз посредовање шефа спољне политике Европске уније Жозепа Бореља и изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, казао да Вучић није био спреман.
„Нисам потписао јер друга страна није била спремна. Изразио сам спремност и интересовање да потпишем овај текст“, казао је Курти и додао да је штета што вечерас није потписано пошто је до договора дошло.
Како је навео, потврда прихватања текста требало је да се заврши потписом, али српска страна то није урадила, иако су се сагласили.
Курти је избегао да одговори на питање да ли је споразум договорен без де-јуре признања, а дао је исти одговор као раније, а то је де факто признање.
Према његовим речима, данашњи састанак је био конструктиван, али није завршен договором.
Додао је да ће наредних дана бити још једног састанка, као и разговора са дипломатама ЕУ.
„Данас смо имали позитиван, конструктиван састанак у Бриселу и овај састанак је био потврда да је европски предлог прихватљив и непроменљив. Раније сам рекао да је то добра основа и сада ће се даље разговарати око плана имплементације“, навео је Курти.
Навео је да ће ускоро грађанима бити познат садржај предлога додајући да се кроз њега гарантује суседство тзв. Косова и Србије.
План имплементације ће бити како споразум о европском предлогу на терену превести у реалност две државе. То је договор који у потпуности успоставља равноправност странака, симетрију и добросуседство, на демократски начин. Сви ће моћи да прочитају договорени текст“, рекао је Курти, пренео је „Косово онлајн“.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније вечерас новинарима да је у Бриселу договорено да се наставе разговори и нагласио да на почекту мапе пута, без обзира да ли је реч о примени Бриселског споразума или новог француско-немачког плана, увек мора да стоји имплементација Заједнице српских општина.
„Курти је дошао са идејом да се потписује нешто, а о томе није ни разговарано. Ја чекам да видим имплементациони план, који се тиче претходно постигнутих обавеза. Што се тиче мапе пута, на њој мора да се ради. То је имплементација. А на почетку те мапе пута мора да буде оно што неко не жели да испуни – ЗСО“, рекао је Вучић новинарима.
Шеф европске дипломатије Борељ саопштио је у одвојеној изјави новинарима да су се Вучић и Курти сложили данас на трилатералном састанку у Бриселу да даљи разговори о тексту предлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине нису потребни и да ће текст ускоро бити објављен на сајту ЕУ.
Европски комесар је навео да су се обе стране сложиле да се са применом плана започне брзо, иако је потребно још разговора како би се договориле појединости.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала