- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Доле диктатура, доле Маја Санду“: Хиљаде људи на протесту у престоници Молдавије

© Sputnik / Miroslav Rotar / Уђи у базу фотографијаПротест опозиције у главном граду Молдавије.
Протест опозиције у главном граду Молдавије. - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
У престоници Молдавије одржан је нови масовни протест који је завршен усвајањем резолуције у којој демонстранти траже оставку председнице Маје Санду, оставку владе на челу са Дорином Реченом као и одржавање ванредних парламентарних избора, саопштио је дописник Спутњика.
Митинг у центру Кишињева прошао је мирно, а окупљени су носили транспаренте са натписима „Доле диктатура!“, „Доле Маја Санду!“, „Доле власт!“.
Како су саопштили организатори догађаја, у протесту је учествовало око 10.000 људи.
„Још око 40.000 људи није успело да стигне јер је полиција блокирала националне саобраћајнице. Стотине аутобуса са демонстрантима није могло да настави кретање“, изјавила је за Спутњик потпредседница партије „Шор“ Марина Таубер.
Док је у престоници Молдавије протест прошао мирно, на улазу у Кишињев дошло је до сукоба демонстраната и полиције јер су припадници полиције блокирали аутобусе са грађанима који су се упутили на протест. Људи су излазили из возила и протестовали директно на улици, полиција је позивала на мир, а неки активисти су на крају растерани.
Учесници у протесту осудили су власти Молдавије и због милитаристичких изјава. Позвали су владу да преусмери одбрамбени буџет на плаћање рачуна за комуналне услуге.
Молдавија пролази кроз енергетску кризу због раста цена енергената. Тарифе за гас у 2022. години порасле су скоро седам пута, а струје скоро четири. Према анкетама, око 70 одсто Молдаваца разочарано је политиком власти и скоро 65 одсто подржава идеју о промени власти у земљи.
Странка „Шор“ је прошле године предводила масовне антивладине протесте заједно са Партијом комуниста који су у парламенту део јединственог блока са опозиционом Социјалистичком партијом.
Власти Молдавије су на удару критика и због тога што не желе да преговарају са Русијом о повољнијим ценама гаса, као и због политичког притиска на представнике опозиције.
Президент Белоруссии Александр Лукашенко на заседании Совета глав стран-участниц ШОС в расширенном составе в Самарканде, Узбекистан - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
РУСИЈА
Лукашенко поручио Кијеву: Отварање новог фронта у Придњестровљу – то је равно смрти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала