- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Меси је краљ фудбала – Пољаку без ноге се поклонио цео Париз

© AP Photo / Michel EulerМарћин Олекси
Марћин Олекси - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Лионел Меси добитник је награде за најбољег фудбалера света у традиционалном избору ФИФА. Ипак, свечаност у Паризу протекла је у знаку Пољака Марчина Олексија, који је добио чувену „Пушкаш“ награду намењену стрелцу најлепшег гола. И највеће овације публике.
Због касније одржаног Мундијала у Катару претходне године (у новембру и децембру), светска кућа фудбала је померила устаљену церемонију за почетак 2023.
Меси је добио награду за најбољег фудбалера у 2022. пошто је као капитен предводио репрезентацију Аргентине до титуле светског шампиона. Уз Аргентинца, кандидати за награду били су Французи Kарим Бензема и Kилијан Мбапе.
„Ово је невероватно. Била је то дуга година и част ми је што сам овде и што сам освојио ову награду. Без саиграча не бих био овде. Остварио сам сан који сам дуго сањао. Мало људи има прилику да ово оствари и ја сам имао среће да то урадим“, изјавио је Меси.
© AP Photo / Michel EulerЛионел Меси, најбољи фудбалер света за 2022
Лионел Меси, најбољи фудбалер света за 2022 - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Лионел Меси, најбољи фудбалер света за 2022
Ипак и славног Аргентинца успео је да засени Пољак без ноге. Марчин Олекси (35), добитник је чувене „Пушкаш“ награде намењене стрелцу најлепшег гола у 2022.
Награда добија на тежини ако се зна да је овај момак први фудбалер са ампутираном ногом који је добио награду од 2009. када је она установљена.
Фудбалер Варте из Познања привукао је пажњу потезом на утакмици против Стал Решова када је извео перфектне маказице и савладао противничког голмана. Са само једном ногом, био је то невероватан погодак који су саиграчи посматрали с неверицом.

Ко је Марчин Олекси?

Ради се о пољском фудбалеру са ампутираном ногом. Имао је 23. године и радио је као друмски радник када је доживео несрећу приликом које му је машина пала на ноге и условила да му буде ампутиран доњи део леве ноге.
Данас, 12 година касније Марчин Олекси је репрезентативац своје земље у фудбалу за инвалиде, а наставио је да се бави и грађевинским пословима.
Пре несреће био је голман, а 2019. године одлучио је да се опроба поново у фудбалу и тако се спорт вратио у његов свакодневни живот. Марчин је представљао Пољску на Светском првенству за играче са ампутираном ногом 2022. где су елиминисанни од Бразила у осмини финала.
На церемонији у Паризу постао је први играч у историји са ампутираном ногом који је добио награду ФИФА и тиме отворио врата за све форме фудбала на глобалној сцени.

Аргентинци покупили све награде

Најбољи голман света за прошлу годину је Аргентинац Емилијано Мартинес, најбољи тренер је селектор шампиона света Лионел Скалони, док је најбоља фудбалерка репрезентативка Шпаније Алексис Путељас.
Чувар мреже Аргентине одушевио је публику одговором на питање ко су му били идоли када је почињао каријеру.
„Идоли? Сећам се да је моја мајка чистила туђе куће осам или девет сати дневно, а да је отац радио по цео дан. То су моји идоли“, открио је Еми Мартинес.
Најбољи тренер света Скалони се захвалио породици и играчима.
„Нема ништа боље него када своје сународнике учиниш срећнима. Хвала мојој жени, деци, оцу и мајци. Хвала и 26-орици фудбалера који су нас одвели у славу. Без њих ништа не би било могуће“, истакао је Скалони.
И за крај поменимо да најбољи тим фудбалера у избору ФИФА за 2023. годину чине: Тибо Kуртоа, Ашраф Хакими, Вирџил ван Дајк, Жоао Kансело, Kевин де Брујне, Kаземиро, Лука Модрић, Лионел Меси, Kарим Бензема, Kилијан Мбапе, Ерлинг Халанд.
Партизан и Манчестер јунајтед - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
СПОРТ
Од Ђавола до Ђавола – све је отишло дођавола
Алан Сен Максиман, Њукасл - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
СПОРТ
Ко их је клео није дангубио – пола века проклетства за „свраке“
Игор Дуљај - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
СПОРТ
Партизан је нашао решење – Петрић ипак без „отказног рока“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала