- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ко их је клео није дангубио – пола века проклетства за „свраке“

© AP Photo / Alastair GrantАлан Сен Максиман, Њукасл
Алан Сен Максиман, Њукасл - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Недељно поподне донело је још једно разочарање за навијаче Њукасла. Славни клуб са севера Енглеске поражен је у финалу Лига купа од Манчестер јунајтеда са 2:0, чиме је настављена неславна серија гостовања популарних „сврака“ на Вемблију где су изгубиле девету утакмицу у низу.
Несрећна серија кренула је још од финала ФА купа 1974. године и представља најдужи низ пораза неког клуба на највећем енглеском стадиону. Скоро пола века црно-бели нису славили победу на Вемблију.
То је довољан разлог навијачима Њукасла да се запитају - ко их је проклео, јер ево већ 68 година не знају за трофеј. Последњи пут освојили су ФА куп давне 1955. године, а шампионску титулу 1927.
И када се мало задубите у тематику, можете да пронађете да међу навијачима црно-белих заиста постоји уврежено мишљење да су као клуб проклети и да све што им се дешава није само последица „Марфијевог закона“ (ако нешто може да пође по злу, биће тако).
Један од навијача испричао је пре неколико година како је на изложби у локалном музеју поводом опсаде града Њукасла током Енглеског грађанског рата, сазнао да је код старог Галоугејта извршена егзекуција групе жена које су биле оптужене за вештичарење.
По његовом схватању, које се налази на једном незваничном сајту навијача Њукасла, можда је пре 367 година нека од проклетих душа бацила клетву на град која се проширила касније и на локални фудбалски клуб.
„Таква идеја ми се мота по глави већ неко време, јер не може бити само лоша срећа све у вези овог клуба, да модерна историја Њукасла буде континуирана прича о неуспеху, катастрофи и јавном понижењу“, написао је навијач Стивен Торн.
Према тврдњи Торна, чак и у носталгичним данима када је требало да побеђују у важним мечевима, фудбалери у црно-белим дресовима су пропуштали прилике. Па и „Гробари“ се сећају оне несрећне пенал-серије Њукасла када је Партизан ушао први пут у Лигу шампиона 2004. године са Лотаром Матеусом на клупи и Тарибом Вестом у тиму.
Наравно, навијачи Њукасла не поричу квалитет противника са којим су играли, али им је свакако доста да буквално сваки пут доживе неуспех када се запуте доле јужније према Лондону на неко велико финале или полуфинале.
Такође, у очи упада и чињеница и да долазак нових, пребогатих власника из Саудијске Арабије и поред упумпаног богатства није успео да сруши клетву која прогони Свраке.
Дакле, „Марфијев закон“ или клетва вештица? Ко год да је крив, Њукасл и његови навијачи заслужују објашњење.
Каземиро, Манчестер јунајтед - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
СПОРТ
Шест година поста је готово – Манчестер освојио трофеј „за славу и част“
Немања Гудељ - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
СПОРТ
Немањини топови одјекују Шпанијом
Саша Илић, ЦСКА Софија - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
СПОРТ
Српска легенда у борби са ветрењачама у Бугарској: „Нисам знао за бојкот – уз навијаче до титуле“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала