- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Пентагон о могућој испоруци кинеског оружја Русији: Продужиће конфликт у Украјини

CC BY 2.0 / Flickr / Paulo O / Поглед на Пентагон
Поглед на Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Администрација САД сматра да би хипотетичка испорука Кине наоружања и муниције руској војсци, коју би употребили у специјалној војној операцији у Украјини, значила продужавање конфликта, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

„У случају да Кина пружи војну помоћ Русији, то ће значајно или потенцијално значајно продужити овај сукоб и подржати циљ Русије да уништи Украјину као земљу“, коментарише генерал последице могуће одлуке Пекинга да испоручи оружје Москви.

Он је додао да иако нису видели да би Кина послала Русију војну помоћ, они нису ни одустали од те идеје.

„То је оно што ћемо пажљиво пратити, јер се не сме заборавити на последице. У случају да они то ураде то ће довести до бесмисленог продужавања конфликта“, додао је генерал.

Он је истакао да је питање хоће ли Кина као држава себе ставити у низ оних земаља које настоје да униште Украјину као државу и убију невине људе или жели да ради оно о чему говори, а то је да поштује суверенитет свих земаља?
Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио Кину на последице ако буде испоручивала Москви оружје. Касније је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин рекао да су САД те које континуирано извозе оклопна возила и гранате у Украјину. Према његовим речима, Вашингтон треба да престане да шири дезинформације и да пребацује одговорност на друге.
Ванг Ји, шеф канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета КПК, оптужио је западне земље за двоструке стандарде у питању снабдевања оружја Русије, будући да и саме активно пружају војну помоћ Оружаним снагама Украјине.
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
РУСИЈА
Вашингтон: Кина ће се суочити са последицама ако почне да испоручује оружје Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала