- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ракетна крстарица „Адмирал Нахимов“ враћа се у борбени састав руске морнарице 2024.

© Sputnik / Oleg LastochkinТешка нуклеарна ракетна крстарица "Адмирал Нахимов" у бази Северне флоте Русије
Тешка нуклеарна ракетна крстарица Адмирал Нахимов у бази Северне флоте Русије  - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Модернизована ракетна крстарица „Адмирал Нахимов“ (пројекат 11442М) вратиће се у борбени састав Војно-морнаричке флоте Русије 2024. године, рекао је у интервјуу за Спутњик генерални директор Обједињене корпорације за изградњу бродова Алексеј Рахманов.
„Очекујемо излазак 'Адмирала Нахимова' 2024. године. Он је већ почео да се напаја струјом с обале, мислим да ће за пола године бити спреман за укрцавање посаде“, рекао је Рахманов.
„Адмирал Нахимов“ се ремонтује и модернизује у „Севмашу“ у Северодвинску.
Бродоградилиште је у јануару саопштило да су на броду замењене све кабловске мреже, бродски радио-електронски комплекси, постављено је ново ударно ракетно оружје „калибар“ и „оникс“. Током прошле године на броду су ремонтовани сви системи, опрема и комплекси.
„Адмирал Нахимов“ (пројекат 11442М „Орлан“) један је од највећих војних бродова на свету, његов депласман је 25.860 тона. Изграђен је крајем осамдесетих година, био је у саставу Северне флоте, а крајем деведесетих је послат на ремонт. Радови за враћање „Адмирала Нахимова“ у састав руске војне морнарице почели су 2013. године, а након модернизације крстарица ће бити најмоћнији брод руске флоте, у будућности наоружан хиперсоничним ракетама „циркон“.
За одбрану крстарице биће задужени ПВО комплекси „Форт-М" и „Панцир-М“, а за противподморничку одбрану служиће комплекс „Ответ“ и торпедни систем „Пакет“ који може да уништава бродове и подморнице, али и непријатељска торпеда.

Атомске подморнице „Александар Трећи“ и „Краснојарск“ стижу у флоту

„Севмаш“ ће Војно-морнаричкој флоти Русије током ове године предати две најновије атомске подморнице: стратешку „Александар Трећи“ (пројекат 955, „Бореј-А“) и „Краснојарск“ (пројекат 885, „Јасен-М“), рекао је Рахманов.
Подморнице пројекта 955 „Бореј“ и модернизованог 955 „Бореј-А“ припадају четвртој генерацији атомских подводних ракетних носача. Наоружане су са 16 балистичких ракета „булава“ и намењене за испуњавање задатака стратешког нуклеарног обуздавања.
У саставу Војно-морнаричке флоте Русије у овом тренутку је шест таквих подморница: „Јуриј Долгоруки“, „Александар Невски“, „Владимир Мономах“, „Кнез Владимир“, „Кнез Олег“ и „Генералисимус Суворов“.
У „Севмашу“ су у разним фазама изградње још три подморнице типа 955А: „Кнез Пожарски“, „Дмитриј Донски“ и „Кнез Потемкин“.
Атомске подморнице пројекта 885 „Јасен-М“ наоружане су крстарећим ракетама „калибар“ и „оникс“, а у перспективи је планирано да носе хиперсоничне ракете „циркон“. У саставу Војно-морнаричке флоте Русије сада је једна подморница пројекта 885 и две 885М. Још шест модернизованих подморница тог типа је у разним фазама изградње.
Алексеј Рахманов је, такође, рекао да ће током ове године Обједињена корпорација за изградњу бродова руској војној морнарици испоручити два борбена брода и једно помоћно пловило, а закључиће и нове уговоре за изградњу бродова и подморница.
„Током 2023. године планирамо да у сарадњи с Војно-морнаричком флотом поринемо два борбена брода (корвета у Амурском бродоградилишту, основни миноловац у Средњоневском бродоградилишту) и једно помоћно пловило (средњи морски танкер у Невском бродоградилишту)“, рекао је Рахманов.
Он је додао да је планирано и закључивање државних угорова за изградњу серије подморница и бродова, чија ће реализација омогућити суштинско повећање групације Војно-морнаричке флоте за примену у удаљеним морским и океанским зонама.
До јула ће се у саставу флоте наћи и четири борбена брода, која је требало да јој буду предата током 2022. године. Реч је о неатомској подморници „Крондштат“, фрегати „Адмирал Головко“ и корветама „Меркур“ и „Рески“, рекао је Рахманов и додао да ће с ремонта стићи и фрегата „Неустрашиви“, као и атомска подморница „Леопард“.
Према речима Рахманова, у Русији су у току истраживања која треба да допринесу изградњи нуклеарног мини-уређаја за неатомске подморнице.
„Смислити компактни извор енергије у виду малог нуклеарног уређаја, то је интересантна тема. Воде се истраживања у тој области“, навео је Рахманов и додао да је технички оптималан анаеробни уређај нуклеарни реактор.

СВО показала да је будућност у беспилотним уређајима

Специјална војна операција у Украјини показала је да је неопходно активно развијатни беспилотни сегмент наоружања, а тај тренд ће трајати наредних 30 до 40 година, истакао је Рахманов.
„Даљи планови корпорације у тој области везани су за повећање номенклатуре развијених морских роботизованих комплекса у интересу потенцијалних наручилаца. Садашња специјална војна операција је још једном показала да ће на бојном пољу у будућности главни посао обављати беспилотни аутономни уређаји копненог, ваздушног, као и воденог и подводног базирања. За нас је тај тренд апсолутно очигледан у следећих 30 до 40 година“, рекао је Рахманов, додајући да такви уређаји већ постоје у наоружању Војно-морнаричке флоте Русије.
Авиони Су-33 на палуби тешког носача авиона Адмирал Кузњецов током проласка авио-групе Северне флоте кроз Ламанш - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2022
РУСИЈА
Једини носач авиона Ратне морнарице Русије „Адмирал Кузњецов“ се налази на ремонту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала