- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта то гута црна рупа у средишту Млечног пута: Астрономи траже одговор шта је непознати објекат

CC0 / Pixabay / Црна рупа
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Астрономи већ деценијама посматрају мистериозни објекат Икс-7, који изгледа као танак облак гаса и прашине, како кружи око супермасивне црне рупе у центру Млечног пута. Анализирајући податке тог посматрања током 20 година, научници су открили драматичну трансформацију објекта Икс-7, чија дужина је двоструко повећана за то време.
Ниједан други објекат у том региону наше галаксије није доживео тако драматичне промене, каже Ана Ћурло, астрофизичар са Универзитета Калифорнија Лос Анђелес, један од водећих аутора студије објављене у „Астрофизичком журналу“.

Како је настао Икс-7

Промена у структури тог објекта сугерише да је он настао од делова избачених током релативно скорог судара две звезде.
„Икс-7 је први пут снимљен када је изгледао као комета, па се чинило да је тај облик добио због звезданог ветра или млазова честица из црне рупе. Али, како смо га пратили 20 година видели смо да постаје све дужи и дужи. И нешто мора да усмерава овај облак на његову посебну путању и даје му посебну оријентацију“, објашњава она.
Уколико је овај објекат заиста облак остатака од судара звезда, ново откриће указује на неке детаље фасцинантне динамике у центру наше галаксије, као што су фреквенција звезданих судара и ефекти екстремне гравитације, пише „Сајенс алерт“. Астрономи очекују да ће за неколико година Икс-7 постати још издуженији и да ће га прогутати црна рупа.
Научници су током две деценије успели да израчунају масу објекта Икс-7, која је 50 пута већа него што је Земљина.
Промене у позицији и брзини тог објекта сугеришу да има елиптичну орбиту у центру галаксије са периодом кружења од 170 година, иако симулације показују да неће завршити целу орбиту.
Научници су израчунали да ће црна рупа покидати облак гаса 2036. године, а његови остаци ће још неко време кружити око црне рупе, да би их она коначно прогутала.

Мистериозни Ге објекти

Икс-7 наликује другим мистериозним објектима који круже око центра наше галаксије, а познати су као Ге објекти. Они су први пут откривени пре двадесетак година и велика су загонетка: изгледају као облаци гаса, али се понашају као звезде, растежу се када се приближе црној рупи, али остају нетакнути и враћају се у други облик како би наставили орбитирање.
Хипотеза астронома је да су Ге објекти биле звезде које су се спојиле и тако је настао велики облак материјала окупљеног у гравитационом пољу новоформиране звезде. Потом је 2021. откривено да је један од тих објеката молекуларни облак у ком се крију три младе звезде, али није уочено шта се крије у другим Ге објектима.
Међутим, иако има сличности, Икс-7 се значајно разликује од других Ге објеката. Његова еволуција је много драматичнија и када је у питању облик и брзина. Могуће је да Икс-7 не припада Ге објектима, али да је сродан.
„Једна могућност је да су прашина и гас из Икс-7 заправо избачени приликом спајања две звезде. У том процесу, звезда која је настала скривена је у облаку гаса и прашине, што одговара и опису Ге објеката“, каже Ана Ћурло.
Ипак, Икс-7 није окупљен око масовног објекта унутар његовог центра, па је могуће да има краћи животни век у односу на Ге објекте, па због тога није примећен неки објекат сличан њему. Постоји могућност и да звезда настала сударом две звезде, приликом чега је настао облак Икс-7 можда постоји негде у центру галаксије, на сопственој орбити.
Прве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
ДРУШТВО
„Уздрмани су темељи науке“: Астрономи открили шест објеката у свемиру које не могу да објасне /фото/
Прве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
ДРУШТВО
Космичка мрежа: Откривено магнетно поље највеће структуре у свемиру
Галаксија на звезданом небу - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
ДРУШТВО
Космичко буре барута у нашој галаксији: Има све услове за експлозију огромних размера - килонову
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала