- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта доноси превртљиви март: Какво време стиже и шта ће бити са рекама због топљења снега

CC0 / Pixabay / Киша
Киша - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Киша у нижим пределима, снег на планинама, променљиво време, захлађење, а затим отопљење, све наведене временске прилике очекују се почетком марта.
Метеоролог Марко Чубрило каже да ће првих десет дана марта обележити типично раномартовско време, што значи да не треба очекивати ниједну специјалну и битну промену, већ ће се смењивати устаљене прилике.
„Биће мало кише, затим ће бити суво време, а снег се очекује само на вишим планинама, преко 800-900 метара надморске висине и више. У среду и четвртак се очекује киша, и температуре од око 10 степени. Кишу можемо очекивати око 5. марта и поново око 9. марта, када ће је пасти мало више. У сваком случају, до 10. а могуће и до 13. марта, имаћемо нормалан ранопролећни режим, а то подразумева мало кише, мало сунца, мало ће да захлади, а затим да отопли. Снег у наредних десет дана не видимо, а касније ће бити прекасно за велике снегове у марту“, каже Чубрило, преноси „Блиц“.

Температурни ролеркостер

Када је температура ваздуха у питању, она ће бити у порасту. Чубрило најављује од среде 1. марта у низијама дневне температурне максимуме од осам до 10 степени.
Најбитније је, када је пољопривреда у питању и утицај времена на усеве, да се не очекују мразеви. На планинама ће бити минус један или минус два, али је битно што неће бити минуса у низијама јер су поједине биљке кренуле да цветају па би мраз могао да им нанесе много штете.
„Око 7. и 8. марта би могло јаче да отопли и температура би могла да скочи на 16 до 17 степени, а већ 9. марта следи захлађење и пад температуре на око седам - осам степени, уз мало кише и снег на планинама, а потом опет очекујем да буде пораст до 14, 15 степени, што је око и мало више од просека за март“, каже Чубрило.
Нови, касни снег није тренутно „видљив“, али он напомиње да је март превртљив и да је тешко рећи шта ће бити касније.
„Ипак не треба заборавити да у марту може и касно бити снега. Колико пута се десило да после виших температура преко ноћи завеје. Али, то не би било као сада, када је пало пола метра снега. Било би прекасно да касније у марту падне толико снега као што је сада пало, али је довољно 10-15 центиметара влажног снега, ако крене воће, па да му изломи гране“, напомиње Чубрило.

Најтоплија зима

На питање да ли је зима 2022/2023. једна од најтоплијих, Марко Чубрило каже да је сасвим сигурно у просеку једна од најтоплијих у последњих десетак, петнаест година.
„Од 2012. године до сада је сигурно једна од најтоплијих. Топлија је од просека. Имали смо касни снег у фебруару, али то је нормално. Требало је да га има целе зиме, а не само у фебруару. У низијама је пало мало снега и брзо се отопио, само на планинама је било озбиљнијег снега“, закључује метеоролог.

Водостај река

Марко Чубрило објашњава да обилан снег који пао на западу и југозападу Србије може да направи проблем на мањим рекама када се буде топио. У питању су планинске речице у пределу Пријепоља, Сјенице, на југу и у западном делу земље.
У вишим пределима нема опасности, јер ће на преко 1.000 метара надморске висине и даље бити снега повремено.
„Када ових дана отопли полако ће мање речице, поготово на југозападу Србије по планинском делу где се снег буде топио, а има га доста, да порасту. Може бити локалних изливања на местима где је корито плитко и ако није одржавано. На мањем простору може доћи до мањих изливања на мањем простору, али неће бити изливања великих река“, каже Чубрило.
Да би дошло до значајнијег раста водостаја на већим рекама потребно је знатно више кише и снега. Чубрило каже да су њихови водостаји ниски због дуготрајније суше.
„Иначе су водостаји наших већих река ниски у овом делу године. Чак и да дође до пораста требаће доста времена да се значајно подигне ниво реке. До касног пролећа, до маја, нема опасности, барем не за сада“, каже он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала