- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Без завршне декларације: Како је прошао састанак министара земаља Г20 у Њу Делхију

© AP Photo / Aijaz RahiГ20
Г20 - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Састанак министара иностраних послова чланица Г20 у главном граду Индије у Њу Делхију, како кажу за Спутњик руски експерти, претворио се у праву фарсу јер су западне земље заборавиле сврху и значење дипломатије.
Западне земље, констатују експерти, нису биле спремне да разговарају о озбиљним темама, попут интеракције између држава-чланица Г20, глобалним проблемима и потребној помоћи неразвијеним земљама. Њима је на данашњем састанку најважнија тема била – ситуација и сукоб у Украјини.
Министри спољних послова земаља Г20 на састанку у Њу Делхију нису успели да усвоје завршну декларацију, рекао је шеф индијске дипломатије Субрамањам Џајшанкар.
Како је изјавио министар иностраних послова Индије Субрамањам Џајшанкар, међу шефовима дипломатије земаља Г20 није било сагласности у вези с украјинским питањем.
„Да смо имали идеалан састанак и сагласност са свим питањима, онда би то била заједничка изјава. Ипак, било је питања, а рећи ћу отворено, у вези са сукобом у Украјини, о којима стране нису могле да се усагласе. Односно, у вези са широким спектром питања нисмо успели да усвојимо завршни документ, него резиме председника, пошто су у вези с украјинским питањем постојале несугласице које нисмо могли да разрешимо међу разним странама, које имају различите погледе“, нагласио је Џајшанкар.
У Министарству спољних послова Индије прецизирали су да су неслагања постојала око две од 24 тачке документа које су се тицале ситуације у Украјини и да нису добиле подршку Русије и Кине.
Владимир Колотов, професор Санктпетербуршког универзитета, истиче да Запад више не може да намеће своје мишљење међународним структурама.
„Велике земље као што су Русија и Кина успротивиле су се западном диктату, политици која се састоји у покушају да узму оно што им се свиђа а остало оставе по страни“, каже Колотов.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је завршни заједнички документ са састанка министара иностраних послова чланица Г20 није усаглашен у целини, због спорова око ситуације у Украјини.

Најважнија тема Западу – сукоб у Украјини

Како каже за Спутњик руски политиколог Владимир Кирејев, на овом састанку, Западу је најважнија тема била ситуација и сукоб у Украјини.
„Чак и ако су формално наведене друге теме, оне су биле подређене овом главном питању. Међутим, ниједна страна тренутно није спремна за помирење. Русија и Запад сматрају да треба да постигну резултат који им је потребан на бојном пољу“, објашњава саговорник Спутњика
Да је једна од главних тема на састанку земаља-чланица Г20 био сукоб у Украјини, слаже се и ванредни професор на Институту азијских и афричких земаља на Московском државном универзитету Борис Волхонски.
„Индија је, генерално гледано, од самог почетка, желела да се на састанку разговара о питањима везаним за климу, енергију и храну. За ову државу питања везана за храну, залихе и енергију су од највећег значаја. Али Запад је инсистирао да тема везана за Украјину буде на првом месту“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима руског политиколога Јурија Светова, државе Г20 требало је да на посвете више пажње значајним питањима, међу којима су светска економија, интеракција држава-чланица Г20 и потребна помоћ неразвијеним земаљама.
„Међутим, Сједињене Америчке Државе и њихови савезници желели су да се на састанку разговара о украјинској кризи и осуђивању Русије“, наглашава наш саговорник.

Заборавили сврху дипломатије

Према речима руског политиколога Владимира Корнилова, Индија је предлагала да се на овом састанку не разговара само о сукобу у Украјини.
„Ова земља је понудила да се воде разговори о важним финансијским и економским питањима. На пример, западним санкцијама које штете свима, а посебно глобалном југу. Међутим, западне делегације су овај састанак претвориле у обичну фарсу. И сходно томе, све се завршило без икаквог договора“, објашњава саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и руски политиколог Павел Шипилин. Према његовом мишљењу, Индија је предлагала важне теме за разговор, међутим овај данашњи састанак је показао да Запад није био спреман да разговара о озбиљним темама које се тичу свих земаља.
„Запад је престао да разуме сврху дипломатије. На оваквим састанцима дипломате разговарају о оним темама које су од интереса за све државе. Међутим, Западу је најважније да окривљује Русију. И није разговорано о озбиљним глобалним проблемима. А упраов о томе треба да разговарају дипломате водећих економски развијених сила“, закључује саговорник Спутњика.
Лавров на министарском састанку Г20 у Индији - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
РУСИЈА
Завршни документ са састанка шефова дипломатије Г20 усвојен без тачака о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала