- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Завршни документ са састанка шефова дипломатије Г20 усвојен без тачака о Украјини

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЛавров на министарском састанку Г20 у Индији
Лавров на министарском састанку Г20 у Индији - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Завршни документ са састанка шефова дипломатије земаља Г20 усвојен је без ставова о Украјини због негодовања Русије и Кине, наведено је у изјави након сусрета.
Како је наведено у документу, „сви министри иностраних послова Г20 сагласили су се са тачкама 1 и 2, као и с тачкама од 5 до 24“.
Министарство иностраних послова Индије је саопштило да су „тачке 3 и 4 тог документа (које се тичу Украјине“, преузете из декларације лидера Г20 на Балију (одржаном 15. и 16. новембра на Балију), усаглашене са свим земљама чланицама, осим Русије и Кине“.
Министар иностраних послова Индије Субраманјам Џајшанкар изјавио је да међу шефовима дипломатије земаља Г20 није било сагласности у вези с украјинским питањем.
„Да смо имали идеалан састанак и сагласност са свим питањима, онда би то била заједничка изјава. Ипак, било је питања, а рећи ћу отворено, у вези са сукобом у Украјини, о којима стране нису могле да се усагласе. Односно, у вези са широким спектром питања нисмо успели да усвојимо завршни документ, него резиме председника, пошто су у вези с украјинским питањем постојале несугласице које нисмо могли да разрешимо међу разним странама, које имају различите погледе“, нагласио је Џајшанкар.
Након састанка је објављен „Резиме председника и завршни документ“.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров претходно је изјавио да завршни заједнички документ са састанка министара иностраних послова чланица Г20 није усаглашен у целини, због спорова око ситуације у Украјини.
Према његовим речима, земље Запада инсистирале су на томе да се у завршни документ шефова дипломатије земаља Г20 убаци формулација о Украјини која је била усаглашена раније, на самиту Г20 на Балију, игноришући аргументе Русије и терористичке нападе на гасоводе „Северног тока“.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
РУСИЈА
Лавров: Декларација Г20 није усвојена због спорова о Украјини, Запад игнорише руске аргументе
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
РУСИЈА
Лавров: Русија неће дозволити да се напади на „Северни ток“ гурну под тепих, имамо подршку Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала