- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Декларација Г20 није усвојена због спорова о Украјини, Запад игнорише руске аргументе

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да завршни заједнички документ са састанка министара иностраних послова чланица Г20 није усаглашен у целини, због спорова око ситуације у Украјини.

„Нажалост, усаглашавање декларације у име свих министара ‘Групе двадесет’ није успело. Наше западне колеге, као и пре годину дана при председавању Индонезије, успеле су да свим истинама и неситинама, а пре свега неистинама и разним реторичким изјавама, истакну у први план проблематичну ситуацију око Украјине, коју они, наравно, служе уз сос од такозване ‘руске агресије’“, рекао је министар током конференције за штампу у Делхију.

Према његовим речима, земље Запада инсистирале су на томе да се у завршни документ шефова дипломатије земаља Г20 убаци формулација о Украјини која је била усаглашена раније, на самиту Г20 на Балију, игноришући аргументе Русије и терористичке нападе на гасоводе „Северног тока“.
„Запад је инсистирао на томе да се обнови текст о ситуацији у Украјини, који је био усаглашен на самиту 'двадесеторице' прошле године на Балију, потпуно игноришући наше аргументе о томе да се од тада много тога догодило, укључујућу простосрдачно признање госпође (бивше немачке канцеларке Ангеле) Меркел, господина (бившег председника Француске Франсоа) Оланда, господина (бившег председника Украјине Петра) Порошенка, па и самог (председника Украјине Владимира) Зеленског о томе да нико од њих није намеравао да испуњава Минске споразуме и да је циљ потписивања документа када је реч о западном гледишту био да се купи време, како би се Украјина напумпала оружјем и припремила за рат против Русије. Категорички су одбијали да спомену чињеницу која је општепозната и коју нормалан човек просто не може да оспори“, рекао је Лавров.
Он је додао да су представници западних земаља на исти начин одбили да признају још једну чињеницу – терористички напад против гасног система „Северни ток“.
„Наши западни партнери су категорички одбили позив да се у документу спомене неопходност непристрасне, поштене истраге“, нагласио је Лавров.
Руски министар је истакао да ће уместо декларације бити објављен резиме, који ће изложити Индија као председавајућа.
„Надам се да ће они објективно одразити размену мишљења до које је дошло“, нагласио је Лавров.
Шеф руске дипломатије је оценио да Русија не одбија озбиљне предлоге за преговоре о Украјини, истакавши притом да се не сећа да је неко позвао Кијев на дијалог.
Према његовим речима, то се објашњава тиме што Украјину подстичу на наставак рата.

Афрички савез – пуноправни члан

Лавров је, такође, известио да је на самиту шефова дипломатије Г20 договорено да Афрички савез буде пуноправни члан „Групе двадесет“.
„Договорили смо се да ће Афрички савез од сада бити пуноправни члан ‘двадесетице’, као и Европска унија која већ неколико година учествује у овим активностима“, рекао је он на конференцији за штампу након састанка.
Претходно је Лавров на састанку Г20 поручио да је развој веза са државама Блиског истока и северне Африке је један од безусловних стратешких приоритета Русије у светлу ситуације у Украјини.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
РУСИЈА
Лавров: Двадесетак земаља жели да се прикључи БРИКС-у и ШОС-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала