- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Српски стрип аутори и ауторке излажу у Паризу - укрштене резиденције Србије и Француске

© Фото : Анђела ЈанковићАнђела Јанковић је од 20. октобра до 20. децембра била резиденткиња Куће аутора у Ангулему са пројектом „Normal Events / Нормални догађаји”, који је сачињен је од више засебних прича о обичним људима из Београда.
Анђела Јанковић је од 20. октобра до 20. децембра била резиденткиња Куће аутора у Ангулему са пројектом „Normal Events / Нормални догађаји”, који је сачињен је од више засебних прича о обичним људима из Београда.  - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Изложба „Три године укрштених резиденција у области стрипа између Француске и Србије” биће отворена 16. марта у Културном центру Србије у Паризу.
На овој изложби биће представљено 60 радова шест аутора и ауторки који су учествовали у овом резиденцијалном програму - Драгане Радановић, Илије Јаковљевића и Анђеле Јовановић из Србије и Ализе де Пен, Клер Бро и Леополда Придона из Француске.
Свако од резидената представиће по 10 радова из пројеката које су развијали током резиденција у Панчеву и Ангулему.

Драгана Радановић и Ализе де Пен – први резиденти

У оквиру посете председника Републике Француске Емануела Макрона Републици Србији, у Београду је 15. јула 2019. године потписан Споразум о сарадњи у области културе и стрипа између француских и српских институција – Француског института у Србији који је и иницијатор споразума, Међународног центра за стрип и илустрацију (Ангулем, Француска), Агенције КомуникАрт и Града Панчева.
Прве године укрштених резиденција за резиденте су 2020. изабране Драгана Радановић из Србије и Ализе де Пен из Француске.
Драганa Радановић пројектом „Нова слика детињства – експерименти“ истражује конструкцију детињства у стриповима и проналази нове начине приповедања о том животном периоду.
© Фото : Драгана РадановићДетаљ из стрипа Драгане Радановић
Детаљ из стрипа Драгане Радановић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Детаљ из стрипа Драгане Радановић
Након увида у портфолија, пројекте и мотивациона писма, комисија у Србији за резиденткињу је одабрала стрип-ауторку Ализе де Пен.
Она је у Панчеву развијала свој нови пројекат, стрип-албум од 120 страна који говори о нуклеарној катастрофи, по сценарију Жан-Франсоа Жилијара, директора организације „Гринпис“ у Француској.

Илија Јаковљевић и Клер Бро

Илија Јаковљевић из Србије и Клер Бро из Француске били су резиденти у оквиру другог конкурса.
Илија Јаковљевић је током јуна и јула 2021. у Ангулему представио пројекат „Big Rock Energy“- сај-фајкомедијукојом кроз хумор жели да укаже на деструктивно понашање према животној средини, као и важност поштовања различитости.
Клер Бро је у Панчеву боравила током октобра 2021, када је била и гошћа седмог издања „Нова фестивала“. Њен пројекат је фиктивна прича у боји, оквирно насловљена „La Chiâle“(Цмиздрење).
© Фото : Илија ЈаковљевићДетаљ из стрипа Илије Јаковљевића
Детаљ из стрипа Илије Јаковљевића - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Детаљ из стрипа Илије Јаковљевића

Анђела Јанковић и Леополд Придон

Анђела Јанковић из Србије и Леополд Придон из Француске били су резиденти у оквиру трећег конкурса „Укрштене уметничке резиденције између Србије и Француске у области стрипа“.
Анђела Јанковић је од 20. октобра до 20. децембра била резиденткиња Куће аутора у Ангулему са пројектом „Normal Events / Нормални догађаји”, који је сачињен је од више засебних прича о обичним људима из Београда.
Пратећи животе раднице у пошти, достављача хране, касирке, храниоца голубова, студента и старог брачног пара, ове приче треба да прикажу неконвенционалну слику становника престонице и изазове са којима се сусрећу.
Леополд Придон је боравио у Панчеву током октобра 2022. Његов пројекат “Аљоша је нестао” прати Емили и Аљошу који различито реагују на смрт оца. Иако млађа, Емили брине о свом брату који губи тло под ногама.
Новембра 2021. године у просторијама Градске управе Панчева потписан је нови међудржавни Споразум о сарадњи у области културе и стрипа између француских и српских институција – Француског института у Србији, Међународног центра за стрип и илустрацију (Ангулем, Француска), Народне библиотеке Србије, Града Панчева и Агенције КомуникАрт, када је обезбеђено финансирање пројекта и у следећем трогодишњем циклусу.
Изложба „Речи у рату или о (не)могућностима сведочења“ - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
КУЛТУРА
Aлександар Зограф и Музеј Југославије у Паризу: Речи у рату или о (не)могућностима сведочења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала