- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Дијаметрално супротно расположење, „ватрогасац“ и само један губитник

© Sputnik / Лола ЂорђевићДетаљ са вечитог дербија
Детаљ са вечитог дербија - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Пратите нас
У петак се на стадиону „Рајко Митић“ од 19 часова игра 169. вечити дерби који Звезда и Партизан дочекују у дијаметрално супротном расположењу, али са истим циљем. И једни и други у тим дуелима на крв и нож најављују јуриш на победу, с тим што у последње време реми буде најреалнији исход. То се показало на три од претходних пет двобоја вечитих.
Док црвено-бели нижу победе, црно-бели су променили тренера и нанизали катастрофалне резултате, па би победа над љутим ривалом дошла као мелем на ране, али...
Марко Дмитровић - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
СПОРТ
Марко је показао шта значи бити човек и опростио је: „Појединац не може да укаља толико важан клуб“
Без обзира што Црвена звезда господари српским фудбалом, што потврђује пет везаних титула и чак 13 бодова предности у односу на другопласирани Партизан, јасно је да изабраници Милоша Милојевића не желе да се опуштају и да их неће заварати катастрофална ситуација у табору црно-белих који ће покушати да васкрсну чувеном шок-терапијом.
Одшетао је с клупе Партизана Гордан Петрић с рукама у џеповима, очигледно немоћан да промени ствари. Мучно је било гледати ту немоћ у двобоју са Шерифом, где је, сада већ бивши тренер Партизана, био прикован за клупу и није желео да се тргне из летаргије у коју су упали он и екипа.
Упркос вођству Квинсија Менига, уследила су „три метка“ Шерифа у срцу Београда и смртна пресуда Партизану у Европи.
А онда кикс против Радничког 1923 (1:1) у Хумској пред сабласно празним трибинама, зачињен сукобом капитена Слободана Урошевића са шачицом навијача, после ког је Петрић поручио да је изгубио свлачионицу и да неће испоштовати ранији договор да води екипу у дербију. Покупио се и отишао са претходно спакованим кофером, а на његово место постављен је Игор Дуљај.
Још један у низу од бивших фудбалера црно-белих који су прихватили „врућ кромпир“ и покушаће да тргне екипу из катастрофалне ситуације и да јој сачува бар друго место које води у квалификације за Лигу шампиона, јер трећепласирани ТСЦ дише за вратом и на само бод је заостатка.
Владан Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
СПОРТ
Екстракласа на голу Србије – Пиксијев нови Орао слеће из Пољске
„Знате да се све брзо догодило, одрадио сам тек два тренинга са првим тимом. Олакшавајућа околност је што сам био ту две године, знам сваког појединачно, просец упознавања није био потребан. Знамо да ће бити изузетно тешко, не бих се сложио да немамо шта да изгубимо, можемо много да добијемо или много да изгубимо. Звезда је лидер на табели, на свом терену играју, увек поштујем ривала, али поштујем свој тим и верујем у своју екипу. Шок-терапија некада делује, а некада не, али то ће се тек сутра показати. Нећемо се предати, Звезда је лидер, а ми ћемо ићи да покажемо шта знамо. Партизан је показао у неколико утакмица да уме да игра фудбал и да се физички ниси са много јачим противницима као што је Келн. Верујем у момке, надам се добром резултату и игри“, истакао је нови тренер Партизана Игор Дуљај ком је припала улога „ватрогасца“.
Свестан је бивши фудбалер црно-белих и Шахтјора из Доњецка притиском који са собом носи утакмица као што је вечити дерби.
„Веома је тешко променити ствари за два дана. Играчи су свесни колики је притисак јавности, улице, навијача. Све што имам да кажем може да помогне или одмогне, они су зрели, дуго су у Партизану и немам шта ја да њима много причам. Верујем у њих и то је важно. Поверење између екипе и играча. Ту сам да заједно напредујемо, ја као тренер, а они као играчи. Као играч, нисам био у оваквој ситуацији, али ми се све у животу догодило неочекивано, када сам потписао за Партизан, исто тако и за Шахтјор, питали су ме где ти је пасош, идемо у стан, идемо у Доњецк, толико се брзо издешавало да нисам био скроз ни свестан шта се дешава. није ми ово непознато, причаће да сам неискусан тренер, али видећемо шта ће сутрашња утакмица донети“, подвукао је Дуљај.
С друге стране, Звезда је после саплитања на пролећној премијери против Војводине на Маракани (1:1) нанизала три тријумфа у Суперлиги са импресивном гол-разликом 11:0.
Свестан је и Милојевић лоше ситуације у којој се налази љути ривал и зато и позива своје изабранике на опрез пред 169. вечити дерби. Апострофирао је шеф Звездине струке Партизанов инат, као потенцијални адут у двобоју у петак од 19 часова.
„Промена тренера у Партизану ми не олакшава посао. То може пуно пута да буде шок терапија, да збију редове и да се мало затегну. Сваки тренер донесе нешто ново, енергију, приступ, виђење ствари. Не олакшава нам. Када сам долазио било је да ја могу да изгубим предност. Сада, они ништа не могу да изгубе, а ја могу. У дербију изгледа постоји само један губитник, а то сам ја. Тако се направи. Што се нас тиче, желимо да наставимо добар тренд игара, поштујемо ривала као и увек. У ситуацији у којој јесу, али не треба потценити Партизан. Имају традицију, инат и понос, верујемо у себе и то што радимо, имамо наш терен и публику. Не могу да прихватим да они имају већу мотивацију од нас. Не мислим да се решава сада, јер има још доста до краја. Предност је добра, то на даје самопоуздање, имамо обавезу и према себи и према навијачима. Јесмо фаворити, мало се више потенцира, али је то последица последњих резултата. Не бежимо од тога, али никада не добијате ништа од тога“, истакао је Милојевић.
Али, дерби је специфична утакмица и посебна категорија он излази из свих калупа и оквира. Ту правила нема. Улога фаворита и тренутна форма апсолутно не носи са собом тапију на три бода, већ се све мења када фудбалери истрче на терен. Њих 11 на 11.
Тренутак инспирације, непромишљен старт, црвени картон, пенал, лако могу да промене ток утакмице и одведу је у потпуно супротном смеру.
Звезда и да изгуби неће је толико болети када су у питању бодови јер има огромну предност, али је јасно да то не жели да дозволи пред армијом својих навијача и чак осам дербија у којима не знају за пораз.
С друге стране, Партизан жели бар делимично да се врати у живот и да умири разочаране навијаче који су бојкотовали Хумску у прошлом колу против Радничког, што је утицало на ново бледо издање црно-белих и на ново просипање бодова.
Јасно је да је Звезда наоштрена и мотивисана да потврди доминацију и што пре да и математички обезбеди директан пласман у Лигу шампиона што је улог сезоне, док Партизан игра за част и образ и жели да остане на другом месту како би се домогао квалификација за елитно такмичење, где води битку са ТСЦ из Бачке Тополе.
► Погледајте емисију Миљанов корнер.
Марко Дмитровић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
СПОРТ
Од мучког напада до извињења и цвећа за Србина – и то на његовом терену
Иван Јурић - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
СПОРТ
Врела јужњачка крв је у милости Хрвата – суде му због Радоњића, али истина је другачија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала