Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Не извозимо оружје ни у Русију, ни у Украјину

© Tanjug / Владимир ШпорчићОбраћајући се изасланицима Министарства одбране при дипломатским мисијама Србије у свету
Обраћајући се изасланицима Министарства одбране при дипломатским мисијама Србије у свету - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да од почетка рата у Украјини, Србија није извозила нити давала дозволе за извоз наоружања и војне опреме у Украјину и Русију, нити у једну земљу за коју сматра да са међународне тачке гледишта може да буде спорна.
Како је казао, њему су ти подаци познати, јер и Министарство на чијем је челу учествује у давању дозвола за извоз оружја и додао да говори о легалним институцијама које могу да извозе оружје.
Обраћајући се изасланицима Министарства одбране при дипломатским мисијама Србије у свету, Дачић је рекао да је дипломатска активност државе пре свега усмерена на очување суверенитета и територијалног интегритета Србије и да је то главна смерница спољнополитичке активности.

„Сведоци смо огромног притиска који се врши на Србију у циљу заокруживања пројекта једнострано проглашене независности Косова, а чији је врхунац био последњи састанак у Бриселу“, рекао је Дачић.

Он је додао да и изасланици Министарства одбране баш као и дипломате имају дужност и част да представљају Србију и српски народ у другим земљама.
„Уверен сам да представници Министарства одбране имају могућност да се увере у стручност наших дипломата и обрнуто. Сарадња ова два министарства је веома важна због успешне одбране виталних интереса Србије у светској арени“, казао је Дачић и додао да је важно да односи одишу поверењем.
Министар је истакао да је управо у актуелним околностима важно тачно, благовремено и прецизно извештавање о ставовима држава, као и данашњи пријем како би Србија имала јасне смернице деловања.
„Морам још једном да поновим нашу јасну позицију, да је сваки покушај решавања питања статуса наше јужне покрајине могућ искључиво кроз успостављање механизма дијалога између Београда и Приштине. Из тог разлога од велике важности је и правилно представљање опасности од једностраних потеза Приштине чиме се углавном угрожава успостављање дијалога“, казао је Дачић.
Додао је да умеће изасланика и дипломата Србије у представљању сензибилитета питања Косова и Метохије несумњиво побољшава укупну преговарачку позицију Србије, без обзира на чињеницу да аргументација Србије, ма колико добра, тешко може утицати на промену званичних позиција држава пријема.
„Од пресудне је важности да делујемо усаглашено и на истим линијама како би се на правилан начин тумачило да је наша политика по овом питању чврста“, навео је Дачић.
Актуелна ситуација у Украјини и оружани сукоб, како је рекао, оголели су ставове неких земаља када је реч о поштовању принципа територијалног суверенитета и интегритета.

"Али управо на доследном инсистирању на Резолуцији 1244 и залагању за неселективно тумачење међународног права и темељених принципа УН имамо најјачи аргумент који би требало приближити вашим државама пријема", истакао је српски министар дипломатије.

Дачић је додао да чланство у ЕУ има приоритет у политичкој агенди Србије.
"Али из добро познатих разлога упитно је да ли је пуноправно чланство у ЕУ покретна мета или стварна могућност. Ова чињеница не сме да нас декуражира у представљању додатне вредности које би Србија могла да донесе својим чланством у ЕУ ", казао је он.
Навео је да Србија јесте и да ће остати главна тачка регионалне стабилности.
"Из тог разлога појачани су напори о стабилизацији наших билатералних односа са суседним државама", казао је Дачић.
Додао је да Србија не може да се одвоји од непосредног суседства и да зато мора да гради темеље сарадње зарад заједничке будућности, те да би на тај начин требало посматрати и иницијативе за економско повезивање попут "Отвореног Балкана".
"У области безбедносне политике, поред очувања мира и стабилности Србија приоритет даје и свом учешћу у мировним мисијама и операцијама ЕУ и дајемо активни допринос у очувању мира али и показујемо спремност да поделимо учешће у ситуацијама у свету", навео је министар Дачић.
Додао је да је Србија била јединствена у тешким историјским тренуцима, те да то не би требало заборавити и да би се тиме и данас требало водити.
Министар је честитао изасланицима Министарства одбране Дан Војно-обавештајне агенције.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
РУСИЈА
Русија затражила од Србије званичан став о испорукама оружја Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала