- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Овације за филм „Ју група - Тренутак сна”: Сведочанство о једном бенду, породици и држави

© Фото : Уступљено Спутњику/Теодор Брковић ГајинУз овације у пуној сали премијерно приказан филм о "Ју групи"
Уз овације у пуној сали премијерно приказан филм о Ју групи - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Пратите нас
Документарни филм „Ју група - Тренутак сна” Дарка Лунгулова премијерно је приказан синоћ у пуној сали мтс Дворане, у оквиру 51. ФЕСТ-а, а публика је овацијама поздравила чланове екипе и бенда.
Драги, Жика и Петар Јелић су први пут имали прилику да погледајуфилм и после пројекције су, видно узбуђени и дирнути, истакли да је Дарко Лунгулов у потпуности успео да их опише какви су као људи, као породица и као бенд.
„Пријатно сам изненађен, нисам знао какав је садржај филма. Дирнут сам више него што сам мислио да ћу бити. Филм је веома емотиван. Има доста колега којих се радо сећам и са којима сам проводио дане и године, а који нису више са нама“, рекао је Драги Јелић је након премијере.
Жика Јелић није очекивао да ће филм бити, како је оценио, тако добар:
„Нисам знао шта ће Дарку бити водиља и шта ће да провуче кроз филм. Недавно сам схватио да је користио архивске Супер 8 филмове које сам му дао и да су му ти аматерски фимови које сам ја из хобија снимао пуно помогли. Они су му дали коначну идеју и могућност да повеже период од мог рођења 1942. године до концерта који је био крајем прошле године. То је много година, лепо је то све спојио. Једном речју нисам очекивао али сам одушевљен филмом“.
© Фото : Теодор Брковић ГајинЈелићи одушевљени филмом: Дарко Лунгулов у потпуности успео да опише какви смо
Јелићи одушевљени филмом: Дарко Лунгулов у потпуности успео да опише какви смо  - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Јелићи одушевљени филмом: Дарко Лунгулов у потпуности успео да опише какви смо
Каоаутор оригиналне музике за филм Петар Јелић је бионајукљученији у целу причу јер је, наглашава,морала да постоји тампон зона између Драгија, Жике и Дарка.
„Они су стари вукови, бели орлови и тешко прихватају све те ствари, а Дарку је требало прихватање, да буде са нама, да би стекао прави утисак и у ком смеру жели да иде. Због музике коју сам радио имао сам прилику да видим пар сегмената филма, колико је требало да урадим музику. Прећутни договор је био да ни на који начин не утичемо на филм“, објаснио је Петар.
© Фото : Уступљено Спутњику/Теодор Брковић ГајинЖика Јелић са ћеркама
Жика Јелић са ћеркама - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Жика Јелић са ћеркама
Он је неизмерно захвалан Дарку зато што је овековечио један велики део живота породице Јелић.
„Овај филм ће увек бити једно велико сведочанство свега онога што смо проживели. Много ствари се у животу дешава и много тога заборавимо, много тога избледи.Зато су слике, снимци битни. Можеш да им се вратиш и када видиш одређену слику, сетиш се догађаја и почну фиоке у мозгу да ти се одмотавају. То је Дарко урадио за нас и на томе му неизмерно хвала“, нагласио је најмлађи Јелић.
Ју група - Тренутак сна“ је прича о рокенрол групи која је надживела земљу по којој је добила име, али је и прича о породици, трајању, љубави и борби.
У овај јединствен филм, сниман седам година, а монтиран дуже од две године, стало је 80 година живота, 60 и нешто година свирања рокенрола, 50 и нешто година „Југрупе“ и 45 година једне бивше земље.
У филму учествују Жика Јелић, Драги Јелић, Раде Јелић, Петар Јелић, Раша Ђелмаш, Драгољуб Ђуричић, Саша Радојевић - Жуле, Пеца Поповић, Синиша Шкарица…
Филм Ју група - Тренутак сна Дарка Лунгулова: Прича о свима нама - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
КУЛТУРА
„Ју група – Тренутак сна“: И Срби могу да имају таленат за слогу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала