- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Потврђено: Немачка тражила од Швајцарске да јој прода тенкове „леопард 2“

© AP Photo / Polish Defense MinistryТенкови леопард 2
Тенкови леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Пратите нас
Швајцарска је добила захтев од Немачке за куповину тенкова „леопард 2“, изјавио је за Спутњик секретар за штампу Федералног департмана одбране, заштите, становништва и спорта Швајцарске Лоренц Фришкнехт.

„Швајцарска је заиста добила захтев од Немачке за куповину тенкова 'леопард 2' “, потврдио је Фришкнехт.

Немачка дала обећање

Раније је издање Блик“, позивајући се на Федерални департман одбране, заштите, становништва и спорта Швајцарске, објавило да је Немачка тражила од Швајцарске да јој прода део од 96 тенкова „леопард 2“, који су у резерви швајцарске војске, обећавши да их неће слати Кијеву.
„Берлин жели да Швајцарска прода део својих тенкова „леопард“ немачкој компанији 'Рајнметал'. Ова возила треба да замене тенкове, које западне земље тренутно испоручују Украјини“, наводи се у материјалу.
Издање је прецизирало да оваква продаја није могућа без сагласности парламента, а није наведен ни тачан број тенкова који је Берлин тражио.
ПР служба Министарства одбране Швајцарске раније је саопштила да Берн располаже резервом од 96 тенкова „леопард 2“, али ниједна држава није тражила од Берна да их купи.
Раније је Швајцарска, позивајући се на принцип војне неутралности, одбијала захтеве Немачке, Шпаније и Данске за реекспорт у Украјину муниције, произведене у конфедерацији.
Немачке власти раније су саопштиле да ће Украјини испоручити 14 тенкова „леопард 2“, те да ће другим земљама дати дозволу да Кијеву предају немачке тенкове из својих залиха. Немачка влада потврдила је и да ће Кијеву бити испоручено 178 тенкова "леопард 1". Према речима немачког министра одбране Бориса Писторијуса, тенкови „леопард 2“ биће послати у Украјину „до краја марта“.
Тенкови леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Специјална операција у Украјини
Немачки министар нема речи хвале за тенкове који су обећани Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала