- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Драги Јелић о тајни „Ју групе“: Превара и лаж не сијају, само вас поштење чини вечним

© Фото : Цебеф/Предраг МитићДраги Јелић на премијери филма "Ју група - Тренутак сна" Дарка Лунгулова
Драги Јелић на премијери филма Ју група - Тренутак сна Дарка Лунгулова - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
Пратите нас
Васпитање, живот у здравој средини, поштовање првог комшије и свих другара, то је начин да опстанете и да вас поштују. Преваром и лажима можете да засијате, али болеће вас много када паднете. Ми никада нисмо злоупотребили ни популарност ни пријатељство, открива Драги Јелић тајну трајања „Ју групе“ више од пола века.
На ФЕСТ-у, који се заврашава сутра, премијерно је приказан документарни филм Дарка Лунгулова „Ју група – Тренутак сна“ о рокенрол групи која је над‌живела земљу по којој је добила име, али и о породици која је за Жику, Драгог и Петра Јелића у основи свега.
Драги Јелић је филм први пут погледао баш на премијери и истакао да је Лунгулов у потпуности успео да их опише какви су као људи, као породица, бенд.
У разговору за Спутњик Јелић говори како је изгледало снимање филма, колико је било потребно борбе да се опстане на сцени 53 године и да ли је икада размишљао да одустане од музике.
© Фото : Приватна архиваЈу група
Ју група - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Ју група
Колико је за вас било напорно седмогодишње снимање филма „Ју група - Тренутак сна“?
- Несвакидашње искуство. Глумац никад не бих био. Ово је документарац, нисам глумио, али само присуство камере и сазнање да ми је закачена бубица, да понекад морам да водим рачуна шта ћу да изговорим, било је оптерећујуће. Нисам навикао. Али седам година прође, час посла. Многи су ми рекли да је филм веома емотиван.
Да ли наслов филма одговора причи о „Ју групи“?
- Видите тај тренутак сна код нас траје 53 године. Редитељ је узео наслов нумере са првог албума. Не свирамо је, али сада ћемо морати да је уврстимо у репертоар. Тренутак сна за неког јесте заиста тренутак, а нама се то одужило. Док је здравља, тај сан ће и даље бити присутан. Ако не сањате, не можете ни да стварате.
Ово је причла о трајању, борби и љубави. Шта је било пресудно за трајање „Ју групе“ - љубав или борба?
- Нема ту велике борбе. Постоји истрајност. Без окружења, блиских пријатеља, медија, не би било „Ју групе“. Више пута је било могућности да прекинемо са радом и захваљујем свима који су нас трпели, који су делили са нама све и лепе и оне мање лепе тренутке. Пет-шест пута смо због Жикиних доживљених тренутака – хтела је струја да га убије два пута, па саобраћајне незгоде – били близу да престанемо да свирамо. Зато и данас када се возимо - Жика седи поред мене, а ја возим - Пера каже у шали: Ако дођемо у ситуацију да морамо да се сударимо са неким, гађај на Жикину страну, њему не може ништа да се деси.
© Фото : Цебеф"Ју група" - 53 године на музичкој сцени
Ју група - 53 године на музичкој сцени - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
"Ју група" - 53 године на музичкој сцени
Ви сте због пожара и Жикије повреде направили шестогодишњу паузу, али сте се вратили на сцену. Да ли сте икада заиста размишљали да одустанете од „Ју групе“ и музике?
- Ја од музике никад не бих одустао. Много се времена и љубави уложило у одржање „Ју групе“ и захваљујем свим члановима посебно онима који више нису са нама, Раши и Драгољубу, који су дали огроман допринос и заувек ће бити са нама.
У филму, упоредо са причом о „Ју групи“, пратимо изградњу Новог Београда, све промене кроз које је Југославија пролазила, гледамо ваше концерте и чујемо обраћање Тита, долазимо и до рата и распада земље по којој носите име. Колико су све те промене утицале на вас, а колико је „Ју група“ утицала на друштво те земље?
- Промене могу да буду добре и лоше. Да ми је неко причао да ће доћи до рата, не бих веровао. Живео сам у колико толико уређеној држави. Знало се ко шта ради и докле можете да добаците. Распад је погодио све. Људи су били затечени, морали су да се сналазе да сачувају живу главу. Да сам био у, рецимо Сарајеву, које је директно било укључено у рат, остао бих тамо и вероватно погинуо, јер кад би ми неко рекао да је време да се склоним, не бих то учинио. Тако сам одгајан. Ми се нисмо одрекли назива „Ју групе“. Говорили су нам да је крајње време, да се све променило, али нисмо желели. Држали смо се тога по макар нигде више не свирали. Без обзира што смо ми обишли целу Југославију пет-шест пута, због назива бенда врата су нам једно време била затворена у бившим југословенским републикама. Међутим и то прође и сад свирамо свуда. Нико нас не мрзи, нити туче, ни за уши вуче.
© Sputnik / Дејан СимићБраћа Јелић
Браћа Јелић - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Браћа Јелић
Рок критичар Пеца Поповић је рекао: Године када је музика била важна а не бућкуриш воде у прошлост, дане када је настала „Ју група“. Слажете ли се?
- То је предивно изречено и слажем се у потпуности. То никада не бих могао да изговорим, али Пеца је непоновљив. Или га волите или га не волите. Искрен је. Неће вас тапшати по рамену и рећи да је све феноменално било. Он ће у очи да вас гледа и да вам каже тачно како јесте.
© Фото : Спутњику уступљено из приватне архивеДраги и Жика Јелић, 1961.
Драги и Жика Јелић, 1961. - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Драги и Жика Јелић, 1961.
Рекао је такође и да сте остали бескомпромисни, да сте вољени јер на бини никада нисте побеђени и поштовани јер сте остали поштени.
- Често нас питају како сте успели да се одржите и опстанете. Полазна основа долази из куће, у основи је васпитање које смо добили од родитеља. Живите у здравој средини, поштујте првог комшију и све другаре са којима се дружите - то је начин да опстанете и да вас поштују. Ви можете преваром и лажима да засијате, али то ће кратко трајати и болеће вас много када дође до пада. Ми никада нисмо злоупотребили ни популарност ни пријатељство. Чак шта више, ако је требало некоме да буде лоше, увек сам прихватао то на себе – да мени буде лоше, а не ономе са мном. То није жртвовање, већ само поштовање.
Да ли сте из породице црпели снагу да идете даље и истрајавате?
- Управо тако. Искључиво из породице. Мајка је била стално са нама, домаћица која је одгајала три сина. Отац је био авио-механичар. Пожртвован до краја. Живели смо као сви остали. Нисмо имали страхопоштовање, већ поштовање према родитељима. Ми деца смо били укључени у битне одлуке – да ли да се узме неки кредит, да ли је тренутак сада за то или не, да ли нам требају нове ципеле или не. Морате да комуницирате са децом, није довољно само дати новац. А ми га нисмо добијали, јер га није ни било. Љубав коју су они ширили, ми данас преносимо на нашу децу.
© Фото : Приватна архиваПородица Јелић, 1950.
Породица Јелић, 1950. - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Породица Јелић, 1950.
Каква је будућност „Ју групе“? Шта је следеће?
- Нови ЦД, монографија која је завршена само да нађемо издавача и нормално концерти. Све док је здравља биће и „Ју групе“. Било је разноразних здравствених проблема који су покушали да нас спрече да наставимо. Али ми смо као феникс. Ја сам имао тешку операцију и после месец дана сам имао концерт. Не знам од чега смо ми направљени, али смо људи као и сви остали само се не оптерећујемо небитним и неважним стварима. Трудимо се да уживамо у ономе што је саставни део нашег посла и мисије, а то је да нама буде лепо, јер ако је нама лепо, онда је и публици.
Филм Ју група - Тренутак сна Дарка Лунгулова: Прича о свима нама - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
КУЛТУРА
„Ју група – Тренутак сна“: И Срби могу да имају таленат за слогу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала