- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Дубока технологија: Како ће променити људске животе и зашто је Израел лидер у овој области

CC0 / Pixabay / geralt / Интелигенција
Интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
Пратите нас
Дубока технологија (Дип тех, Deep tech) због имена можда асоцира на „дубоку државу“, али са тим појмом нема баш никакве везе. Оно што оба појма повезује јесте чињеница да су оба веома актуелни у садашњем тренутку, али да ће о дубокој технологији тек да се прича.
Лисија Бахар Маноа једна је од ретких жена инвеститора у области дубоке технологије и обновљиве енергије. За портал israel21c она је укратко објаснила како овај технолошки тренд утиче на многе аспекте свакодневног живота.

Шта је дубока технологија

Дубока технологија се односи на технологију која се заснива на научним открићима или инжењерским иновацијама. Обично укључује примену напредних алата и техника, као што су вештачка интелигенција (АИ) и машинско учење да би се развиле нове технологије које могу потпуно изнова да осмисле индустрију каква је позната или чак доведу до стварања потпуно нових индустрија.
Ове технологије помажу у решавању сложених проблема и често захтевају значајна истраживања да би се развила решења која се боре против најтежих светских проблема на јединствен начин, чинећи их онима који мењају правила игре и лидерима у својим секторима.

Које проблеме решава

Дубока технологија има потенцијал да створи значајан утицај и вредност у широком спектру индустрија и поља. Примери њеног утицаја видљиви су у здравству, где се вештачка интелигенција и алгоритми машинског учења могу користити за анализу великих количина медицинских података да би се побољшали дијагноза и лечење болести.
У енергетици може да се користити за побољшање енергетске ефикасности и смањење зависности од фосилних горива.
У транспорту дубока технологија може да се користити за стварање возила на аутономни погон и побољшање логистике и управљање ланцем снабдевања.
Осим тога, може да помогне у решавању глобалних изазова као што су, безбедност хране и воде и приступ здравственој заштити.
CC0 / Pixabay / Дубока технологија после значајних истраживања доноси иновације која се користе за решавање најтежих светских проблема
Вештачка шака - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Дубока технологија после значајних истраживања доноси иновације која се користе за решавање најтежих светских проблема
Све у свему, дубока технологија има потенцијал да покрене економски раст и побољша животе људи.
Инвеститори препознају њен потенцијал. Према подацима „Бостон консалтинг групе“, улагања у дубоку технологију су се учетворостручила са 15 милијарди долара на више од 60 милијарди долара између 2016. и 2020. године.
Иако је још релативно рано, улагања у овај сектор се показују као исплатива како у финансијском смислу, тако и у друштвеним добробитима која могу да се остваре.

Улога Израела

Израел је центар дубоких технолошких иновација и често се сматра глобалним лидером у његовом развоју. Како пише Лисија Бахар Маноа, за то постоји више разлога.
Прво, Израел има јаку културу иновација и предузетништва. Поседује и велику густину стартап компанија и фирми ризичног капитала али и добро развијен екосистем за подршку компанијама у раној фази.
Друго, има снажну традицију војног истраживања и развоја, што је довело до развоја стручности у областима као што су сајбер безбедност, роботика и беспилотни системи.
Треће, Израел такође има високо образовану и квалификовану радну снагу, са великим бројем инжењера и научника.
И четврто, земља има велики број великих компанија и мултинационалних компанија које имају центре за истраживање и развој у земљи, као и велики број академских институција које спроводе детаљна истраживања у областима дубоке технологије као што су рачунарске науке, електротехника и биотехнологија.
CC0 / pixabay / Дубоке технологије ће својим иновацијама остварити значајан утицај на развој вештачке интелигенције
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Дубоке технологије ће својим иновацијама остварити значајан утицај на развој вештачке интелигенције
Све у свему, улагање Израела у дубоку технологију један је од главних разлога зашто се сматра старт-ап нацијом и наставља да буде главни играч у глобалној технолошкој индустрији.

Водеће компаније

Неки сјајни примери израелских компанија које играју водећу улогу у дубокој технологији укључују:
„Мобилај“, основан 1999. године, специјализован за развој напредних система за помоћ возачу (АДАС) и технологије аутономне вожње. Компанија је створила потпуно ново тржиште и постала пионир у производњи аутономних возила, што је потом учинило Израел главним чвориштем за глобалну аутомобилску индустрију.
„Арбе 4Д“ пружа јефтино радарско решење високих перформанси за аутономне аутомобиле. Очекује се да ће ова технологија бити значајна у развоју аутономне вожње и других апликација дубоке технологије у будућности. „Арбе“ је освојио значајну награду „ЦЕС Иновејшен Аворд“ 2022. и 2023. године.
„Адионикс“ је још једна компанија која мења правила игре у дубокој технологији јер је заснована на напредној науци о материјалима. Технологија компаније има потенцијал да значајно побољша перформансе, безбедност и исплативост уређаја за складиштење енергије, чинећи их погоднијим за широк спектар апликација као што су електрична возила, системи обновљивих извора енергије и потрошачка електроника.
Очекује се да ће „дубокотехнолошке“ иновације имати значајан утицај на напредак технологије, посебно вештачке интелигенције и машинског учења, у наредним годинама, закључује Лисија Бахар Маноа.
Рука робота - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
За 10 година роботи ће преузети послове у кући – како ће то утицати на положај жена у друштву
Вештачка интелигенција – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
ДРУШТВО
Револуционаран метод: Српски научници уз помоћ вештачке интелигенције откривају смртоносну болест
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала