- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Посланик ЕП о истрази експлозије на „Северном току“: То је терористички акт, Европа затвара очи

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
Пратите нас
Европа је потпуно потчињена Вашингтону и затвара очи пред тим што до сада није познато ништа о дизању у ваздух гасовода „Северни ток“, изјавио је посланик Европског парламента Мик Волс, а преноси „Ексекспрес“.
„Диверзија на ‘Северним токовима’ била је испланирани терористички акт на најважнијој европској инфраструктури и Европска унија до данас не жели да зна ко је то урадио“, рекао је посланик у ЕУ парламенту.
Он је додао да истрага несреће треба да буде најважнија тема европског дневног реда, али да никаквих резултата ипак још увек нема.

„Херш је изјавио да Сједињене Америчке Државе сносе одговорност за дизање у ваздух. Зар толико зависимо од њихове империје да чак не можемо да питамо Вашингтон да ли је то стварно испланирала Бела кућа. Шта се, забога, догодило са Европом?“, запитао се Волс.

Претходно је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров поручио да ће Русија инсистирати на истрази о терористичким нападима на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ и неће дозволити да се то гурне под тепих.

Инцидент на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је 8. фебурара објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Графички приказ симулације постављања експлозива на гасоводе Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
РУСИЈА
Кинези објавили симулацију како су Американци уништили Северни ток /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала