- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Министарка предложила Британцима да због несташице поврћа једу репу /видео/

© AP Photo / Yui Mok/PAНесташица воћа и поврћа у Великој Британији
Несташица воћа и поврћа у Великој Британији - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
Пратите нас
Министарка за заштиту животне средине, храну и пољопривредуТереза Кофи предложила је Британцима да једу локалну репу како би утицали на смањење несташице поврћа у тој земљи. Истовремено, пољопривредници су упозорили да у земљи нема довољно празилука.
Тереза Кофи је рекла посланицима да је „привремена“ несташица последица „врло необичног времена“, али, како се очекује, завршиће се кроз четири недеље.
Супермаркети, укључујући „Aldi Morrisons“, „Asda“ и „Tesco“, ограничили су продају кромпира, паприке и краставца, пошто хладно време у Шпанији и Мароку неповољно утицало на увоз тог поврћа.
Кофијев је рекла да купци треба да подрже домаће пољопривреднике и додала: „Моји сарадници ме наводе да верујем... очекујемо да ће ситуација трајати још око четири седмице. Чак и ако не можемо да контролишемо време, важно је да се трудимо да то пратимо како испоруке не би биле прекинуте, као што се десило због тих необичних временских услова“.
Министарка се сложила с посланицом из редова конзервативаца Селејн Саксби, која је претпоставила да коришћење британског сезонског поврћа може да реши проблем.
„Треба да једемо сезонско локално поврће и да подржавамо наше, британске пољопривреднике“, рекла је Саксбијева.
Министарка Кофи је навела да је важно да се произвођачи и купци пажљиво односе према ономе што има у земљи.
„Било би добро када би људи управо сада почели да једу репу уместо да размишљају о... кромпирима, краставцима, зеленој салати и сличном“, рекла је Кофијева.
Представник лабуриста Џим МекМахон рекао је да сумња да је несташица хране изазвана само спољним факторима, изјавивши да би министри могли да учине више да подрже пољопривреднике.
Члан Конзервативне партије, бивши министар сер Дезмомд Свејн, исмејао је претпоставке да је узрок дефицита „брегзит“.
„Да су ми рекли пре него што сам гласао за излазак из Европске уније да ће то изазвати мраз у Мароку, могао сам да донесем другачију одлуку, зар не?“, рекао је иронично Свејн.
Тереза Кофи је критикована због тога што је предложила људима који имају тешкоће због растућих цена хране да поразмисле о томе да више раде.
„Један од најбољих начина да се повећају приходи – не само тако што ће људи који не раде наћи посао, могуће је и радити дуже“, изјавила је Кофијева.
У Великој Британији је просечан годишњи раст цена прехрамбених производа у супермаркетима достигао 21,5 одсто, а то највише погађа најсиромашнија домаћинства.
Истовремено, пољопривредници упозоравају на ванредну несташицу празилука, због које је неизвесно обележавање Дана Светог Давида у Велсу. Британски произвођачи омиљеног сезонског поврћа, као пто су лук, купус и броколи прошле године су се суочили с лошим родом због врућине и суше.
У појединим супермаркетима већ нема празилука, а и кад га има на рафовима, веома је лошег квалитета.
Председник Асоцијације произвођача празилука Тим Кејси је рекао да се очекује да ће залихе домаћег празилука бити потрошене до априла.
Исхрана - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
ЕКОНОМИЈА
Парадајз на комад: Несташица хране у Британији
Супермаркет у Москви - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Цене млека и воћа у Европи порасле више него икад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала