- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници измислили „паметну“ тканину, отпорну на ватру и воду

© Depositphotos.com / Alexraths Научници у лабораторији
Научници у лабораторији - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
Пратите нас
Научници Државног универзитета индустријске технологије и дизајна у Санкт Петербургу су измислили завршну обраду тканине која омогућава да материјали различитих боја истовремено буду отпорни на ватру, воду и друге штетне факторе, рекли су Спутњику у Министарству науке и високог образовања Русије.
У основи се налазе мета-арамидна влакна која у необрађеном стању могу да издрже температуру од 450 степени Целзијуса, али се лоше боје.
Научници су успели да реше тај проблем тако што нису само произвели танину са завршном одбрадом у боји, већ су проширили температурне опсеге њене употребе. Након такве обраде „паметна“ тканина може да издржи температуре од минус 80 степени до плус 540 степени Целзијуса и притом задржава своју снагу.
По мишљењу руских научника, такве тканине ће се користити у производњи специјалне одеће, штофова за намештај и прекриваче, као и безопасних материјала за унутрашњу обраду превозних средстава: бродова, аутомобила, возова и свемирских летелица. Осим тога, ова „паметна“ тканина може да се користи и у производњи заштитне одеће у различитим бојама.

„Предност оваквог материјала је смањен број технолошких нивоа приликом израде, што поједностављује производњу. Производња ове тканине не зависи од увоза, својства која одређују отпорност на ватру, термостабилност, отпорност на воду и уље, као и биоцидност одговарају светским аналозима“, појаснила је професорка катедре за хемијску технологију Тамара Дјанкова.

Технологија је разрађена на експерименталном нивоу и тренутно се уводи у руске компаније које се баве производњом тканина за различите намене.
Руски авион Ил-76  - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
РУСИЈА
Зелена авијација: Руски научници измислили еколошки авион
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала