- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шолц: Запад спреман да пружи безбедносне гаранције Украјини

© AP Photo / Michael SohnНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
Пратите нас
Западне земље спремне су да дају безбедносне гаранције Украјини по окончању сукоба, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.
„Спремни смо да организујемо одређене безбедносне гаранције за земљу након наступања мира. Али још нисмо стигли до те тачке“, рекао је немачки канцелар.
Шолц је поновио да Запад неће доносити одлуке о решавању сукоба за Украјину, али је истакао да је повлачење руских трупа основ за мировне преговоре.

Независност од руског гаса

Немачки канцелар додао је да сматра да је Немачка постала независна од испорука гаса, нафте и угља из Русије и да то није довело до економске кризе.
„Обезбедили смо своју независност од испорука гаса, угља и нафте из Русије. Пре годину дана нико није очекивао да ћемо лако економски преживети ситуацију у којој нема више испорука гаса из Русије у Немачку и многе делове Европе. Успели смо у томе. И није се десило оно што су неки очекивали. У Немачкој нема економске кризе, нема несташице гаса или нечег сличног“, истакао је Шолц.
Он је додао да прекид у испорукама због украјинског сукоба није довео ни до несташице енергетских ресурса, ни до економске кризе, ни до социјалне нестабилности.

Повећање производње наоружања

Шолц је истакао да Немачка намерава на сталној основи повећа производњу основних врста наоружања и муниције.
„Потребне су нам сталне испоруке. Дакле, главни типови наоружања које користимо морају се стално производити. Исто важи и за техничко одржавање и муницију“, оценио је он.
Према његовим речима, ради се, између осталог, о тенковима и системима за противваздушну одбрану.

О наводним испорукама кинеског оружја Москви

Шолц сматра да би испоруке кинеског оружја Русији имало последице по Пекинг.
„Тражимо од њих да не испоручују оружје Русији“, рекао је канцелар, мислећи на кинеске власти.
Одговарајући на питање могућности увођења санкција Пекингу уколико Кина буде испоручивала оружје Русији, Шолц је рекао да би „то имало последице“.
„Али сада смо у фази када јасно стављамо до знања да то не би требало да се деси. И релативно сам оптимиста да ће наш захтев у овом случају бити успешан. Али морамо да пазимо и да будемо веома опрезни“, закључио је немачки канцелар.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
СВЕТ
Шолц: Не може се постићи мир у Украјини прекидањем испорука оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала