- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шолц: Не може се постићи мир у Украјини прекидањем испорука оружја

© AP Photo / Markus SchreiberНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Захтевима да се прекине испорука оружја немогуће је постићи мир у сукобу у Украјини, сматра немачки канцелар Олаф Шолц.
„Немогуће је промовисати мир када овде у Берлину вичу ‘никад више рат’ и истовремено захтевају да се обуставе све испоруке оружја Украјини“, рекао је Шолц, читајући саопштење владе под насловом „Година преокрета нових времена – јачање безбедности Немачке и савезника, подршка Украјини“.
Шолц је нагласио да не може бити и неће бити мирног решења које не узима у обзир позицију Украјине. Према његовим речима, Немачка се придржава става Зеленског о мировним преговорима.
Немачки канцелар је, позивајући се на мировну иницијативу Кине, позвао Пекинг да утиче на Москву да повуче трупе из Украјине.

О обуци украјинских војника

Шолц је додао да је Немачка од почетка специјалне војне операције обучила више од три хиљаде украјинских војника, а у најскорије време ће више од хиљаду војника из Украјине бити обучено у Немачкој.
„Блиско координирајући иницијативе за њихову обуку са САД и Великом Британијом, наша земља тиме постаје централна платформа за обуку украјинских војника у Европи“, нагласио је Шолц.
Истовремено, шеф немачке владе је подсетио да Немачка наставља да шири своју војну помоћ Кијеву. Као пример, навео је одлуку да се Украјини испоруче борбена возила пешадије „мардер“, главни борбени тенкови „леопард 1“ и „леопард 2“, као и друга техника.
Тренутно украјински војници настављају обуку за рад на „леопарду 2“. Берлин ће послати укупно 18 тенкова овог типа Кијеву. Како је раније изјавила немачка канцеларка, износ помоћи коју је Немачка пружила или гарантовала Украјини од фебруара 2022. године износи више од 14 милијарди евра. При том се не мисли само на војну помоћ, већ и на хуманитарну и финансијску.
У Берлину су раније одржане масовне демонстрације за мир и против даље ескалације сукоба кроз испоруку оружја Украјини. Десетине хиљада демонстраната против повећања испоруке оружја Украјини учествовало је у протестној шетњи коју је сазвала посланица Левице Сара Вагенкнехт.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
СВЕТ
Шолц: Русија мора да направи први корак за постизање мира у Украјини
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала