- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Где завршавају украдени бицикли: Истраживачи закључили да не треба одустати од потраге

CC0 / Pixabay / Бицикл
Бицикл - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Постоји велика шанса да вратите свој бицикл ако сте га опремили уређајем за праћење, кажу стручњаци.
Једном када открију да је њихов бицикл украден, многи брзо губе наду да ће га икад више видети и онда набаве нови, али нова студија „Института за технологију Масачусетс“ (МИТ) и технолошког универзитета „Делфт“ у Холандији сугерише да не треба одмах одустати.
Како би сазнали шта се тачно догађа са украденим бициклима, научни тим је распоредио укупно 100 бицикала, који могу да се прате џи-пи-есом, на 20 главних локација за крађу бицикала у Амстердаму.
После пет месеци украдено је 70 одсто бицикала, а први је украден већ након два дана, наводи се у студији МИТ-а. Зачудо, 50 од 70 украдених бицикала још увек се кретало локално након крађе, показали су подаци џи-пи-еса.
Због тога су научници закључили да се већина бицикала или препродала у року од 20 минута након крађе или су лопови сами почели да их користе.
Ти налази сугеришу да још увек постоји шанса да вратите свој бицикл ако сте га опремили уређајем за праћење. Такође, крађу би требало пријавити полицији, поготово ако још увек знате број оквира.
Процењује се да су само 20 бицикала распоређених у Амстердаму украле организоване криминалне банде, јер су се многи од њих убрзо појављивали на истом месту после крађе.
Тај узорак указује на системску крађу, транспорт и препродају, рекли су истраживачи.
У Амстердаму се сваке године украде око 80.000 бицикала, али крађе бицикала ретко се пријављују, наводи се у студији, пренео је „Јутарњи лист“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала