- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Јединствено: Белоруски и руски научници праве назалну вакцину против туберкулозе

CC0 / Pixabay / Вакцина
Вакцина - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Белоруски и руски научници ће направити назалну вакцину против туберкулозе, наводи се у извештају Сталног комитета Савезне државе.
Секретар Савезне државе Дмитриј Мезенцев се састао са директором Научно-истраживачког института за грип „Смородинцев“ Дмитријем Лиозновом. Током састанка су размотрени основни правци сарадње руског института са белоруским колегама. Подигнута је и тема савезног пројекта за развој препарата против туберкулозе.

„Пројекат је уникатан. Прво ће бити спроведена клиничка испитивања векторске вакцине за имунотерапију против туберкулозе која ће се примењивати назално у облику капи“, изјавио је Лиознов.

Мезенцев је рекао да су Министарства здравља обе земље спремна да подрже пројекат.
Белорусија је прва земља у којој су се пуниле руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“. Сада Белорусија производи своју вакцину чија ће примена против ковида 19 почети током 2024. године.
Формирање платформе за вакцину, како су приметиле белоруске власти, важан је корак ка производњи свих лекова, не само против вируса корона. У плану је изградња посебне фабрике у којој ће се производити имунобиолошки лекови.
Плућа - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Ковид 19 више није највећи глобални инфективни убица, на неславни трон вратила се „стара“ болест
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала