- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Рекорд: Бугарска продала Кијеву оружје за милијарду долара

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска застава, Софија
Бугарска застава, Софија - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Бугарска је за две године испоручила Кијеву наоружање преко трећих држава, у вредности од милијарду долара, показује истраживање портала EURActiv.
Према тим подацима, „индиректна“ продаја наоружања и муниције Украјини почела је пре почетка специјалне војне операције у фебруару 2022. године, супротно званичном ставу бугарских власти.
„Бугарске компаније не продају оружје и муницију директно украјинским купцима, јер постоји пракса да се трансакције врше преко страних програма“, цитира лист Велизара Шаламанова, бившег посланика у Народној скупштини Бугарске.
Према његовим речима, снабдевање Кијева бугарским оружјем финансирају углавном Велика Британија, Пољска и САД.
Бугарска војна оружја је 2022. године забележила рекордну продају производа у иностранству, посебно у Пољској и Румунији, одакле је оружје слато у Украјину, појашњава лист.
Највеће државне фабрике оружја забележиле су раст продаје од 100 одсто, а трошкови извозних дозвола које је Бугарска издала од фебруара 2022. процењују се на 1,1-1,3 милијарде евра. Истовремено, Министарство економије и индустрије земље тврди да од 24. фебруара 2022. до јануара 2023. године „није поднета на разматрање комисији за контролу извоза ниједна пријава за спољнотрговинске трансакције са украјинским компанијама и владиним агенцијама, те, сходно томе, нису издате извозне дозволе за овај период“.
У јануару је бугарски председник Румен Радев упозорио на повећање војне помоћи Украјини, рекавши да би то могло довести до глобалног сукоба. Такође је додао да Софија не треба да шаље оружје и подржава сукоб.
Система Торнадо Г - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Украјинска војска формира групације око Артјомовска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала