- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Двоструки стандарди: Зашто Америка може испоручивати оружје Тајвану, а Кина не може Русији?

© ФотоШеф кинеске дипломатије Ћин Ганг
Шеф кинеске дипломатије Ћин Ганг - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Кина не разуме зашто САД траже од Пекинга да не испоручује Русији оружје док истовремено снабдевају Тајван америчким оружјем, изјавио је министар спољних послова Кине Ћин Ганг.

„Кинески народ с правом пита – зашто, када је реч о Украјини, САД толико говоре о поштовању суверенитета и територијалног интегритета, а ако се ради о питањима Тајвана и Кине онда они не поштују суверенитет и територијални интегритет Кине? Зашто траже од Кине да не испоручује оружје Русији, док они одавно крше консензус од 17. августа 1982. године, продајући оружје Тајвану? Зашто, говорећи о подржавању мира и стабилности у региону, тајно планирају такозвано 'уништење Тајвана'?“, упитао је шеф кинеске дипломатије, говорећи на годишњој прес-конференцији на маргинама седнице Националног народног конгреса Кине.

Он је истовремено истакао да Кина није испоручивала оружје ниједној од страна сукоба у Украјини, те да је главни задатак Пекинга да допринесе мировним преговорима.
„Кина није покренула ту кризу и није била заинтересована страна, а такође никада није испоручивала оружје ниједној од страна у сукобу. На основу чега покушавају да пребаце одговорност на Кину? То чак долази до санкција и претњи. За нас је то неприхватљиво“, констатовао је министар.
Он је оценио да је криза у Украјини у суштини резултат катастрофалних противречности у управљању безбедношћу у Европи.

Наступио критични моменат

Министар је поручио да се Кина увек залаже за дијалог, противи санкцијама и да настоји да ублажи тензије. Он је позвао релевантне земље да престану да доливају уље на ватру и да престану да оптужују Кину.

„У тренутној ситуацији неопходно је показати уздржаност, деловати рационално и промовисати мировни дијалог. У кризној ситуацији у Украјини наступио је критични моменат – или ће доћи до прекида ватре, успостављања мира тако што ће се кренути правим путем политичког решавања ситуације или ће се доливати уље на ватру, криза ће се погоршати и ситуација ће измаћи контроли“, поручио је шеф кинеске дипломатије.

Како је додао, сукоб, притисци и санкције не могу решити проблеме, због чега је неопходно што пре покренути мировне преговоре.

Руско-кинески односи гаранција стабилности

Односи Русије и Кине су гаранција глобалног стратешког баланса и стабилности, рекао је Ћин Ганг.

„Кина и Русија заједно промовишу мултиполарност и демократизацију међународних односа, а такође осигуравају глобални стратешки баланс и стабилност“, рекао је кинески министар.

Како је додао, под руководством председника Кине Си Ђинпинга и председника Русије Владимира Путина односи Пекинга и Москве настављају да се развијају.
„Лидери наших земаља одржавају тесне контакте. Комуникација лидера две државе је компас руско-кинеских односа. Под њиховим стратешким руководством наши односи свеобухватног стратешког партнерства и сарадње, који улазе у нову еру, настављају да се уздижу на нове висине“, истакао је Ћин Ганг.
По његовим речима, односи Пекинга и Москве треба да јачају у контексту растуће нестабилности у свету.
„Што у свету буде више нестабилности и немира, то би требало да се стабилније развијају кинеско-руски односи“, поручио је министар.
Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
СВЕТ
Блинкен о могућој кинеској војној помоћи Русији: Последице су неминовне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала