- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јапанска ракета се самоуништила у лету /видео/

© AP Photo / Kyodo news/Tanegashima Space CenterЛансирање јапанске ракете Х3
Лансирање јапанске ракете Х3 - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Лансирање нове јапанске ракете Х-3 није успело и она се самоуништила, пошто мотор другог степена летелице није успео да се упали, саопштила је Јапанска агенција за истраживање свемира.
Ракета Х-3, дугачка 57 метара, лансирана је из свемирског центра Танегашима Јапанске агенције за истраживање свемира (ЈАXА), пошто је прошлог месеца њено лансирање одложено због квара на електричним инсталацијама, преноси агенција Кјодо.
Х-3 је са собом у орбиту понео АЛОС-3, сателит за посматрање и управљање у катастрофама који је опремљен и за откривање лансирања севернокорејских балистичких ракета.
То је још један ударац на јапански свемирски програм, пошто се мања ракета Епсилон-6 такође самоуништила после полетања у октобру, јер је одступила од планиране путање.
У Јапану су почели да се јављају и гласови за промену свемирске стратегије Јапана, пошто је Х-3, прва обновљена главна свемирска ракета у последњих 20 година, требало да омогући тој земљи да постане конкурентна у жестокој економској трци за лансирање сателита.
Министар науке Кеико Нагаока извинила се због неуспеха лансирања ракете. Она је додала да је формиран тим који ће испитати узроке пропалог лансирања.
Прве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
ДРУШТВО
„Уздрмани су темељи науке“: Астрономи открили шест објеката у свемиру које не могу да објасне /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала